Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Bekende Izegemnaren: Emma Rigole

Vele (oudere) Izegemnaren kennen haar wellicht nog als uitbaatster van café ‘Het Damberd’.
Emma werd in Rumbeke geboren op 21 augustus 1888.
Reeds op jonge leeftijd begon zij als dienstmeid. Rond de Eerste Wereldoorlog was ze in dienst bij schoenfabrikant Bral-Donego. Op 16 oktober 1920 huwde ze met de Izegemse schoenmaker August Verfaillie. Samen begonnen ze in hetzelfde jaar de uitbating van café ‘Het Damberd’ in de Gentsestraat. Ze zou het café blijven uitbaten tot 1966. Haar dochter Irene nam het café over, maar liet dit in andere handen in 1970. Altijd was het café eigendom van de brouwersfamilie Rosseel.
Emma stierf in Izegem op 21 februari 1970.
Wie op de Melkmarkt voorbij komt, maakt onbewust kennis met haar. Ze poseerde immers voor de engel die uitgebeeld wordt op het monument van de Eerste Wereldoorlog.
Emma werd op 22 mei 1919 door de familie François Bral-Donego aangenomen als dienstmeid. Deze schoenfabrikant had zijn fabriek in de Nederweg. De familie Bral-Donego zelf woonde in de Wulvestraat. François Bral was in 1920 burgemeester en kreeg van het toenmalige schepencollege groen licht om een monument op te richten voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor werd beeldhouwer Adolf Van Peteghem aangesproken. Deze was afkomstig uit Rumbeke maar werkte toen in Brussel. Wellicht zal hij enkele keren een bezoek gebracht hebben aan de woning van François Bral, waar hij Emma ontmoette. In ieder geval: Emma werd gevraagd om te poseren voor de engel. De familie Vanpeteghem bewaart nog de kop van de engel. Een maquette die Adolphe Van Peteghem ongetwijfeld gebruikt heeft.
Zoon en oudstrijder Valère Bral, overleden aan zijn verwondingen in De Panne op 20 november 1918, zou wel eens de ‘gevallen soldaat’ van dit monument kunnen zijn. Voor hem werd in ieder geval een kruis opgericht rechtover de fabriek in de Nederweg, langsheen de spoorlijn.

Maar... al bij al.... als we nu eens goed naar de foto's kijken. Gelijk ze er dan niet een beetje op???

Met dank aan Bertrand Nolf, Sebastiaan Vanneste en Cathy Vanpeteghem.