Ten Mandere - digitaal
startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I
links
nieuwsbrieven
ten
mandere blogt
|
Op de Izegemse boekenplank |
|
Fenomeen Odiel Defraeye
2012 is een Odiel Defraeyejaar. En dit niet alleen in Roeselare. De Rumbekenaar Defraeye heeft namelijk als eerste Vlaamse Ronde-van-Frankrijkwinnaar ook een Izegemse link.
Op jonge leeftijd werd hij aangetrokken door de Izegemse industrie en kwam in de borstel- en cichoreifabriek van Jules Vandekerckhove terecht. We ontdekten dat hij zelf 14 maanden in Izegem gewoond heeft. Hij betrok een kamertje in café Sint-Elooi in de Kruisstraat. De vrouw van zijn ploegbaas Fieux hield dit café toen open. Rond die tijd won Odiel Defraeye Koolskamp Koerse en de Ronde van België. In 1912, precies 100 jaar geleden, won hij de Ronde van Frankrijk.
Herman Laitem, familie via zijn vrouw van Frayke, schreef over de renner een boek.
In zijn verhaal neemt hij u mee op sleeptouw in de boeiende geschiedenis van het wielrennen.
Daarbij is er aandacht voor het Vlaanderen van vóór de Eerste Wereldoorlog. En alhoewel Defraeye nooit mocht deelnemen aan de Ronde van Vlaanderen (van zijn sponsor), dankt diezelfde Ronde haar start aan Defraeye. Toen Defraeye koerste waren in onze streek heel wat renners actief: Thys, Deruyter, Buyze,… En wie kent er nog Edmond Buyck van Kachtem??
Na de wereldbrand verminderden de prestaties van Defraeye. Zijn café in Rumbeke kende met de piste nog wat succes, maar voor hem begon er daarna een ware zwerftocht. Uitgeweken naar Frankrijk, teruggekeerd naar de kust om in alle anonimiteit te sterven in een rustoord in Wallonië.
Het boek is te koop in de betere boekhandel.
Herman LAITEM, Fenomeen Odiel Defraeye. Het pakkende leven van de eerste Belgische tourwinnaar, Pinguinproductions Balegem, 2012, 183 blz. |
|
Streekgids over de socio-economische ontwikkeling in Midden- en Zuid-West-Vlaanderen.
Op dinsdag 26 juni 2012 vond in Zwevegem een studiedag over de sociaal-economische streekstudie van Midden- en Zuid-West-Vlaanderen plaats.
Deze streek onderging vanaf midden 19de eeuw een ware gedaanteverandering: het evolueerde van een uitgesproken landbouwgebied naar een regio die uitgroeide tot één van de belangrijkste economische polen van België. Er wordt hierbij stilgestaan bij de verschillende factoren die een rol hebben gespeeld in deze ontwikkeling, waaronder de uitbouw van de nodige infrastructuur. Voorts wordt er in deze publicatie aandacht geschonken aan de nijverheden die in deze streek in verval geraakten en nieuwe industrietakken die er het daglicht zagen. Ook de impact van deze economische veranderingen op het leven van de mensen die er woonden en werkten komt in het boek aan bod. Foto's van toen en nu, diverse plantekeningen en kleurrijke reclameopschriften brengen het sociaaleconomisch verleden van Midden- en Zuid-West-Vlaanderen mooi in beeld. Het verzamelde cijfermateriaal wordt integraal met de publicatie meegegeven.
De auteur Brecht Demasure legt de klemtooon inderdaad op de veelzijdigheid van onze streek. Buitenbeentje was (natuurlijk) onze eigenste regio met haar schoen- en borstelnijverheid.
Het werk is te koop bij het provinciebestuur. |
|
|
|
Longing to belong. The life of Dom Mayeul De Caigny (1862-1939)
Een Engelstalig boek over een Izegemnaar? Inderdaad!
Peter De Caigny, op 29 maart 1862 geboren, groeide ook een tijdje op in Kachtem bij familie van hem.
Hij wordt priester en trekt zelfs naar Brazilië en naar Trinidad. Wanneer hij 60 jaar oud is, schrijft hij in het Frans drie dikke boeken over zijn leven. In het laatste deel vraagt hij dat zijn werk pas 10 jaar na zijn overlijden zou gepubliceerd worden. Het zouden er 73 worden!
In Trinidad, waar hij de Sint-Benedictus-abdij laat bouwen, wordt hij dit jaar herdacht en daarom verschijnt dit werk. Een Ierse priester, Mark Tierney werkte, samen met Izegemnaar Filip Vandenbussche zijn dagboeken uit.
Hoe Ten Mandere in contact kwam met Filip Vandenbussche is een apart verhaal. Dankzij onze tussenkomst zal de Izegemse vlag met het heraldisch wapen van De Caigny tijdens de feesten wapperen aan de gevel van de abdij van Trinidad.
Via de website www.pariapublishing.com kunt u dit werk (375 blz) binnenkort bestellen.
Wij hopen dat er ook een Nederlandstalige uitgave komt. |
|
|
Boek over de familie Gillès en Gillès de Pélichy
Geen Izegems boek, maar wel een Franstalig waarin een belangrijke Izegemse familie aan bod komt. De familie Gillès en Gillès de Pélichy. In dit luxueus boek staat de iconografie centraal van deze beide families. De twee families hebben hun stempel op Izegem gedrukt en dit komt niet alleen tot uiting in het kasteel Het Blauwhuis, maar ook in het sociale leven (Gilde, bouwmaatschappij,…), het onderwijs (Lyceum de Pélichy, Sint-Jozefscollege, lager onderwijs,..) en het kerkelijk leven (Sint-Tillokerk, Sint-Rafaëlskerk,…)
Het boek bestaat uit twee delen: De familie Gilles, Gillès de Pélichy en de Gillès en de voornaamste nazaten van die families.
Niet alleen Izegemse familieleden komen aan bod. Er waren afstammelingen in ’s Gravenwezel, Male, Ryckevelde, Gits en Snellegem.
Niet minder dan 455 illustraties werden in dit werk opgenomen. Tot 15 juli 2012 betaalt u 60 euro (en eventueel 10 euro verzendkosten). Nadien is het werk te koop aan 65 euro en verzendkosten.
Er zijn inschrijvingsfolders beschikbaar in het archief van Ten Mandere of op deze website.
Baudouin D’HOORE, Iconopraphie de la famillie Gillès de Pélichy et des principales familles ascendantes, Association royale Office généalogique et héraldique de Belgique, avenue Charles Thielemans 93 1150 Bruxelles, 400 blz |
|