Op zondag 23 september komen er in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwkathedraal heel wat bouwgezellen van de Bouworde samen.
De Bouworde, ontstaan uit ‘Oostpriesterhulp-Ostpriesterhilfe’ en ‘Kerk in Nood – Kirche in Not’ is een liefdadigheidswerk van na de Tweede Wereldoorlog om 14 miljoen Duitse vluchtelingen te helpen aan huisvesting.
In de paasvakantie van 1953 gingen 100 Vlaamse bouwgezellen van de Jezuïetencolleges naar het eerste Bouworde-propagandakamp te Münster (Westfalen). De 10 eerste jaren, van 1953 tot 1962) zijn meer dan 17 000 Vlaamse studenten op bouwkamp vertrokken. Onder hen ook Izegemnaren.
We kregen een uitgebreide tekst van ons medelid Jan Strynckx, oud-Izegemnaar, over zijn kampen in 1957, 1958 en 1959.
Van 21 juli tot 12 augustus 1957 was er een bouwkamp in Neumorschen-Heinebach. Dit werd door de KSA van het Sint-Jozefscollege georganiseerd. Er werd gerekruteerd in het derde Latijn-Griekse, de Poësis en de Retorica. Jozef Ghekiere was wellicht de initiatiefnemer. Iedere deelnemer betaalde 400 fr.
Op dit eerste kamp werd een fabriek omgebouwd tot kerk en ook op een andere plaats verrees een kerkje. Er volgden verslagen van dit kamp in De Mandelbode.
Van 6 tot 30 juni trok hij op kamp naar Wels, Lager 1001. Daar bouwden ze woningen voor vluchtelingen uit Tjechië, Slowakije en Hongarije. Het was er broeiend heet. Er waren toen slechts twee Izegemnaren mee: Jan Strynckx en Wim Clarysse.
Ook op het kamp in Rotterdam (1 tot 21 juli 1959) waren dezelfde Izegemnaren van de partij. Daar werkten ze aan een parochiaal centrum in de wijk Crooswijk, zowat de Marollen van Rotterdam).
Ten Mandere kreeg heel wat uitleg en foto’s van Jan Strynckx, waarvoor onze dank. |
|
|
Foto van het bouwkamp Neumorschen-Heinebach in 1957
bijna zeker de gehele groep ( zowel Neumorschen als Heinebach),
(van L naar R)
gehurkt: Eric Breye (later SJ, directeur seminarie van de Jezuïeten in Lahore - Pakistan, nu in Ranchi, heeft mij na mijn opstappen als KSA-leider opgevolgd).
1ste rij: Ignace Vanden Avenne (van de veevoeders – oud KSA-leider), Etienne Molly (?), Roland Sarre, Remi Vandeputte (later huisarts), Wim Clarysse (later optieker te Ieper), Herman Oosterlinck, Dries Clement, Hendrik Mestiaen (later, nog steeds, oor-neus- en keelspecialist te Zele).
2de rij: Guido Tytgat (KSA-leider en nu emeritus (sinds 2003) prof gastro-enterologie aan de universiteit van Amsterdam), x, Michel Declercq (later in het vreemdelingenlegioen, daaruit weggehaald door generaal de Gaulle himself op voorspraak van connecties van de rhetoricaleraar Joseph Lodrioor (doctor in de Theologie en later Kanunnik en Rijksinspecteur;
† 10 september 2011) en niet lang daarna gestorven (waarschijnlijk aan een hersenvliesontsteking), x, Etienne Molly (?).
bovenste rij: x, Victor Missiaen (later bischoppelijk priester en na Guido Tytgat, en vóór mij, KSA-leider te Izegem), Daniël Vangroenweghe (later Witte Pater, uitgetreden en een boek geschreven over (en tegen) Leopold II), Herman Oosterlinck (?), helper van of aannemer Liebeck), een Duitser, Jan Strynckx (later architect te Zele), x, Marc Allewaert (later huisarts te Izegem?), x, x, x, x, aannemer of helper van Liebeck, Geert Claeys later o.a. koorleider te Emelgem), proost Cattebeke, x. |
|