Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Boekennieuws

 

 

Meneer de burgemeester


Binnenkort komt er een reeks tv-uitzendingen op Canvas met deze titel. Het boek ‘De Burgemeesters’ gaat hieraan vooraf. Wie de reeks over ‘Meneer Doktoor’ gezien heeft, weet wat men van de reeks (eerste uitzending 30 oktober) mag verwachten.
Peter Vandekerckhove interviewde meer dan veertig burgemeesters.
Velen zijn niet langer actief in de politiek en vertellen zonder schroom geheimen uit het kabinet van de burgemeester. Pakkende verhalen over sociaal dienstbetoon en ruimtelijke ordening, over pensenkermissen en machtsmisbruik, over de kerkfabriek en het dragen van de sjerp. Ontroerende getuigenissen over de tijd dat een burgemeester nog een burgervader was. In het boek komen 44 burgemeesters aan bod, in de reeks slechts 15.
Er komt ook een Izegemse ex-burgervader op het scherm en in het boek voor: Willy Verledens.
Na de publicatie van zijn boek ‘Kappe en Turf’ werd hij aangesproken om mee te werken aan dit programma en dit boek.
We kennen Willy al lang genoeg, om te weten dat hij, net zoals in zijn autobiografie, geen blad voor de mond zal nemen. We kijken alvast benieuwd uit naar de uitzendingen

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel. Peter VANDEKERCKHOVE, Meneer de burgemeester, Manteau, 2012, € 22,50.

 

Izegemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog


We komen nog even terug op deze uitzonderlijke publicatie.
Naar aanleiding van het schoolproject rond de Tweede Wereldoorlog in het Vrij Technisch Instituut en het Instituut de Pélichy hebben Hilde Colpaert, Johan Derycke, Nele Descheemaeker en Kurt Himpe dit boek geschreven. De interviews werden door de leerlingen van het VTI en het Instituut de Pélichy opgetekend.
Na de voorstelling in kasteel Wallemote (21/09/2012), bleek dat de publicatie een groot succes zou kennen.
Wie nog een exemplaar wil bezitten, zal er vlug bij moeten zijn. Het boek is o.a. te koop in het Izegemse stadhuis, De Leest, de Izegemse musea en in de bibliotheek.

Hilde COLPAERT, Johan DERYCKE, Nele DESCHEEMAEKER en Kurt HIMPE, Izegemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, 2012, € 15.

 

Repertorium van de Vlaamse adel (ca. 1350 – ca. 1500)


Wat is adel, en wie waren de personen die een adellijke status genoten in laatmiddeleeuws Vlaanderen? Deze twee complexe vraagstukken worden beantwoord in het Repertorium van de Vlaamse adel (ca. 1350 - ca. 1500). Op basis van een uitgebreide prospectie van de bewaarde schriftelijke bronnen wordt een kritisch overzicht aangereikt van de ca. 450 families die zich met succes als adellijk hebben geprofileerd in het graafschap Vlaanderen tussen het uitbreken van de Zwarte Dood in 1348 en het begin van de zestiende eeuw. Daarbij is voor elke familie informatie opgenomen over de dorpsheerlijkheden die zij beheersten, samen met verwijzingen naar de beschikbare literatuur. Dit gedeelte wordt voorafgegaan door een kritische bespreking van adeldom als een specifieke vorm van sociale status gedurende het Ancien Régime. Daarbij worden de criteria besproken die iemand tot een edelman maakten, en die onderzoekers vandaag de dag kunnen gebruiken om de adel van vroegere tijden op te sporen in de archieven.
Ook de ‘Heren van Izegem’ komen er uitgebreid in voor.

Frederik BUYTAERT, Repertorium van de Vlaamse adel (ca.1305 – ca. 1500), Academiapress, 2012, 867 blz., € 30.

 

Jean-Marie Lermyte en zijn oeuvre


Insiders wisten al een tijdje dat de Vereniging voor West-Vlaamse Schrijvers (VWS) eind dit jaar een cahier gingen wijden aan onze voorzitter.
Op 11 november wordt dit werk aan de pers voorgesteld. Op wie kon men beter een beroep doen dan op Jacques Viaene, bibliothecaris van Ten Mandere.
Het boekje telt, tradititiegetrouw 48 blz. en 14 blz. daarvan zijn aan de biografie van Jean-Marie gewijd. Het geheel heeft 7 passende illustraties gekregen, geput uit het privé-archief van beide bestuursleden. Verder komen er enkele fragmenten, geselecteerd uit zijn omvangrijke bibliografie. Zijn volledige bibliografie vormt het sluitstuk van dit werk.
Voor lezers, of moeten we zeggen volgelingen, van Jean-Maries werk is de inleiding vooral interessant. We leren Jean-Marie beter kennen en zijn gedreven inzet om ‘de geschiedenis’ en ‘de heemkunde’ op papier te zetten.
De fragmenten uit zijn werk: daar kunnen we kort over zijn. Zij sporen aan om die werken opnieuw ter hand te nemen en te lezen. Ten Mandere-leden hebben die vast in hun boekenrek staan!

Jacques VIAENE, Jean-Marie Lermyte, VWS-cahier (sept.- okt. 2012) nr. 272, 48 blz. Kostprijs: 6 euro + 1.95 euro verzendkosten (alle inlichtingen: janbonneure@skynet.be)