Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Activiteit: dinsdag 13 november 20 uur: Zaal ’t Nieuw Gemeentehuis, Kachtemseplein Kachtem – Een organisatie van het Davidsfonds Kachtem

Het kanaal: historische uiteenzetting met beelden.
Historicus Frans Acx

 

 

Praktisch:dinsdag 13 november 20 uur: Zaal ’t Nieuw Gemeentehuis, Kachtemseplein Kachtem

(uit de persnota)
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat er beslist werd een kanaal te graven tussen Roeselare en de Leie te Ooigem. Het kanaal werd in 10 jaar tijd gegraven, tussen 1862 en 1872. Het zorgde voor veel werkgelegenheid. Schepen volgeladen ( tot 600 ton voor de haven van Roeselare) met graan, zand en andere basisproducten voeren het kanaal op om de bedrijven aan de oevers van het kanaal te voorzien.
Ook Kachtem speelde hierbij een niet onbelangrijke rol: immers op de grens met Rumbeke werd op het kanaal een sluis gebouwd ‘Kachtem Sas’; er kwam een sashuis, een aanlegsteiger en een pomphuis en niet te vergeten de ophaalbrug die nu nog te zien is, aan de jachthaven. Wat oudere Kachtemnaren herinneren zich het sas en de omgeving zeker nog.
Over de historische, de economische en de sociale achtergrond, het graven en het gebruik brengt historicus dhr. Frans Acx ons een boeiende vertelavond geïllustreerd met beelden.

Warm aanbevolen!