Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

De familie MOYAERT in Izegem

 

 

 

Wie herinnert zich nog de pasteibakkerij Moyaert op de Korenmarkt, twee huizen ten noorden van het oude stadhuis?
Aan de voorgevel kon je toen niet echt uitmaken of het om een bakkerij ging. Wel was er een zeer mooie gezandstraalde glazen voordeur.
Binnenin was het eerder klein en wellicht was dit toen de eerste tea-room van Izegem. Je kon er immers ook een kopje koffie krijgen en een taartje verorberen.

De familie Moyaert was afkomstig van de poldergemeente Zevekote.
Vader Victor (° Zevekote, 21/02/1882 - † Brussel, 26/09/1967) kwam zich op 15 juli 1911 vestigen op de Korenmarkt nr. 5. Hij verdiende als lichtprinter of fotograaf zijn boterham. Hij huwde met Julia Devolder (° Izegem 1882 - † Brussel, 1964). Samen kregen ze één dochter, Mariette (° Izegem 1922).
Zijn jongste broer Maurice (° Zevekote, 28/07/1891) zou de zaak overnemen na de Eerste Wereldoorlog en Victor verhuisde naar de Roeselaarsestraat nr. 6. Zo waren er twee Moyaerts in Izegem als fotograaf.
Maurice Joannes Moyaert, was toen al weduwnaar van Blanche Lia Suzanne Mulier. Hij huwde opnieuw, nu met Aline Albertine Letens (° Moorsele, 25/08/1887).
Op 15 maart 1935 werd de woning Korenmarkt 6 verkocht aan een broer van hem, Gérome Franciscus Moyaert, (° Zevekote, 15/11/1885 - † Izegem, 26/03/1963). Deze was toen al gehuwd met Constantia Josepha Maria Meeuws (° Turnhout, 13/02/1893) en was al actief in die zaak als pasteibakker.
In sierlijke letters omschreef notaris Le Corbesier het pand: Een woonhuis met afhangen en koer, in Izegem, Zegeplaats nr. 6, (sectie A nr. 97i) grootte van 1 a 21 ca, zuid de koper, west heer dokter Vandeputte-Nelis, noord Alexander Verbrugge en dame Prudentia Lahousse, weduwe van Remi Verbrugge
Gerome betaalde 82 000 fr. aan Michel Dalle, stadsbediende uit Izegem. Deze was volmachthebber van Maurice Moyaert. Deze laatste was immers met zijn gezin uitgeweken naar de Verenigde Staten, New York, 343 West, 24 street. Michel Dalle was bekend als volmachthebber voor allerlei notarisakten. De Vlaamse volmacht werd geschreven door notaris J. Satto, notaris voor de staat New York. Via de North River Savings Bank, New York, bekwam Maurice zijn geld.
Gerome Moyaert had één zoon, Leo Moyaert. Na het overlijden van Gerome in 1963 werd de zaak overgenomen, maar bij de start van de nieuwbouw van het nieuwe stadhuis stond de zaak al een lange tijd leeg.

Vlak vóór de patisserie Moyaert staat er heel wat volk.