Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Emelgem: afbraak café ‘De Oude Vijfwegen’

 

 

 

Aan het kruispunt met de Vijfwegen-, Kachtemse-, Baron-, Ardooise- en Wezestraat werden begin september vier huizen afgebroken. Die moeten plaats ruimen voor een rotonde die het verkeer er soepeler moet laten circuleren. Nu is het op de drukke verkeersas tijdens de spitsuren vaak lang aanschuiven. Voor de aanleg van de rotonde start, zal de vrijgekomen ruimte eerst nog als parking gebruikt worden. Na de sloop komt er een voorlopige verharding met steenslag die dat mogelijk moet maken.
Daarmee verdween ook café ‘De Oude Vijfwegen’.
In 1714 werd dit café voor het eerst vermeld als Vijfwegen. Er moest nog geen onderscheid gemaakt worden met de herberg aan de zuidzijde van de Baronstraat, De Nieuwe Vijfwegen (gestart rond 1920).
Op 3 maart 1870 verkocht de brouwersfamilie De Clercq-Catulle dit pand samen met heel wat andere goederen aan brouwer Cauwe uit Roeselare.
Bewoners waren achtereenvolgens: Joos Rosseel (1714), Bruno Deleu (1865), August De Bosschere (na 1865), Victor Rosseel (1911), Camille Terryn (1936-1963), Camille Benoit-Jenny Terryn (1965-1985).
Een heel druk verenigingsleven was er niet. De voetbalploeg ‘VK Pallieters’ had er zijn
 thuishaven tussen 1977 en 1986. We vonden echter wel enkele andere activiteiten. Zo was er in februari 1911 een prijskamp in het zingen en in 1914 werd die opnieuw ingericht.
De Pallieters hielden er hun jaarlijkse kaarting: men kon er eerst worsten winnen en later kaartte men voor boter. Met de laatste kaarting van de voetbalploeg, in februari 1986, trokken de winnaars met groenteconserven naar huis.
In 1992 sloot het café de deuren.

Wie verdere inlichtingen kan verstrekken kan contact opnemen met digitaal@tenmandere.be. Deze gegevens worden dan bezorgd aan Danny Verbeke uit Emelgem, die reeds heel wat verzameld heeft over de Izegemse brouwers.

 
situatie rond 1910
situatie kort voor de afbraak in september 2012