Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Nieuws van Ten Mandere

 

 

De opening van onze tentoonstelling vond plaats op 15 december. Ongeveer een honderdtal leden woonden deze bij. U kunt de tentoonstelling in de plaatselijke bib tijdens de openingsuren nog bezoeken tot 15 januari.

Op zondag 16 december werd onze ondervoorzitter, webmaster en hoofdredacteur Bart Blomme in de bloemetjes gezet. Hij kreeg van stad Izegem de 27ste Cultuurtrofee. Een meer dan verdiende erkenning voor al het werk voor Ten Mandere en de stad.

De redactie heeft ook zopas een nieuw nummer bij de drukker afgeleverd. Als alles meezit, mag u dit nummer rond 15 januari in uw bus verwachten.

Wat kunt u deze keer lezen?

Brecht Dutillieux haalt de sfeer op van wielerwedstrijden in de jaren '40 en '50. Er vonden heel wat koersen plaats in Izegem, Emelgem en Kachtem.
Het ontstaan van het Izegemse Davidsfonds blijft raadsels oproepen. Hendrik Priem reconstrueerde de startdagen van deze vereniging.
In het Odiel Defraeyejaar konden we niets anders dan eventjes stil te staan bij de figuur Defraeye. Maar welke gemeente kan hem nu opeisen? Stijn Knuts en Pascal Delheye zochten het voor ons uit.
Voorzitter Jean-Marie Lermyte pluisde de voorbije gemeenteraadsverkiezingen uit.
Ere-ondervoorzitter Antoon Vandromme bewijst dat hij ondanks zijn hoge leeftijd, nog steeds vaardig blijft met zijn pen. Hij schreef de geschiedenis van de Izegemse Sint-Tillo's Turners.
Archivaris Bertrand Nolf vond in de archieven een onbekend stuk over Kachtem terug. Wie met zijn stamboom in Kachtem terecht komt, zal wellicht hier een ontbrekende schakel vinden.

Traditioneel krijgt u in het derde nummer ook de oproep om verder lid te blijven van onze vereniging.

Wij zitten in ieder geval niet stil, want volgend jaar worden onze oudste kranten gedigitaliseerd. U hoort er wellicht meer over in onze volgende nieuwsbrief.

Bestuurslid André Bourgeois verzorgde voor de 10de keer de inleiding op de tentoonstelling.
De 27ste Cultuurtrofee werd aan
bestuurslid Bart Blomme uitgereikt.