Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Stormweer van 1962

 

Op 5 februari ll. was er een uitzonderlijke storm in onze streek. Vooral Meulebeke, en verder oostwaarts Oosterzele, werden getroffen.
In 1962, meer bepaald halfweg januari van dit jaar, was er ook een kleinere storm. Tal van tv-antennes werden afgerukt. Ook heel wat jonge boompjes sneuvelden. Door de hevige rukwind werd de afsluitingsmuur van het Sint-Jozefscollege (kant Schoolstraat) over een lengte van 10 meter naar beneden gehaald. De muur was nochtans drie meter hoog.
Verder viel er ook een scheidingsmuur om bij de firma Charles Clement op de Burgemeester Vanden Bogaerdelaan. De hangar van Florent Corneillie uit de Meiboomstraat kwam ook naar beneden.
In de Sint-Jozefskliniek vielen glazen panelen naar beneden en de tv-antenne kwam naar beneden.
Bij mevr. Hector De Keyzer nam een rukwind de ijzeren poort mee en die belandde in de Roeselaarsestraat op een voorbijrijdende auto.
R. Christiaens uit de Sint-Pieterstraat zag dan weer zijn glazen dak van zijn veranda vernield. Een aantal losgekomen bakstenen vielen naar beneden.
Bij drukker René Vandoorne, hoek Krekelstraat met de Burg. Vanden Bogaerdelaan, werd het zinken platform (12 x 8 m) afgerukt. Die plaat kwam op straat terecht.
Zo waren er nog een tiental plaatsen waar er lichte schade was. Op het kerkhof werden een paar grafzerken omvergeblazen.
In Emelgem was er schade aan de doopkapel van de Sint-Pieterskerk.
De schoorsteen en een deel van de gevel van het huis van M. Verbeke in de Hoogstraat moest er ook aan geloven. Iets verderop, werd de omheiningmuur van de pastorie over een lengte van 8 meter omver gelegd.
We haalden deze gegevens uit de Weekbode van 19 januari 1962.