Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Een onbekende Izegemse vereniging: De Damen der polikliniek Iseghem

Bij het doorbladeren van onze kranten vinden we tussen 1911 en 1922 af en toe eens een berichtje over De Damen der polikliniek Iseghem. Veel vinden we er niet over. Wellicht is hun archief, als ze dit al bezaten, definitief verdwenen. Het begin van de twintigste eeuw was ook niet meer de tijd om een paternalistische vereniging op te richten. Welk doel hadden de Damen?
Welstellende dames en ongehuwde vrouwen hielpen de pasgeborenen opvoeden, de zieke kinderen verzorgen en bijstaan, de misvormde en gebrekkelijke kinders heelkundig behandelen en stonden de jonge moeders met raad en daad bij. Een voorloper van het Kinderwelzijn dus!
De dames tastten daarvoor zelf in de geldbeugel maar kregen ook bijzondere giften en richtten liefdadigheidsfeestjes in. In 1911-1912 was dr. Depoorter de vaste dokter. De bestuurder, eigenaardig genoeg een man, was Camiel Ameye-Dobbelaere. De kliniek was in de Nieuwstraat nr. 9 gehuisvest.
We vonden dus enkele krantenberichtjes terug. Om aan de nodige centen te geraken werd er op zondag 23 april 1911 om 3.15 u in de zaal Flandria (Melkmarkt) een kunstfeest ingericht. Er kwam muziek van Beethoven, Händel, Glück en Sacchini aan bod. De prijzen varieerden van 5 fr. (voorbehouden plaatsen) tot 2 fr. (tweede rang). Een ander feest vond plaats op 29 december 1912.
In 1913 mocht men, wellicht voor zijn inzet, een gouden medaille in ontvangst nemen in Gent. Op 8 november 1913 werd er een oproep gelanceerd om iets te maken en te schenken voor Sint-Niklaas en op 30 december van dat jaar speelde de gemeenteraad zelf voor sinterklaas met een eenmalige subsidie van 300 fr.
Op 17 mei was er dan nog eens een concert en de laatste vermelding vinden we na de Eerste Wereldoorlog in De Iseghemnaar van 11 november 1922. Daarin wordt er een oproep gedaan om het Sint-Niklaasfeest te steunen. We vinden hier voor de eerste keer enkele namen terug van dames die zich voor dit werk inzetten: Marie Janssens, Brugstraat, Felicie Depoorter, Zegeplaats, J. Verstraete, Meenenstraat, Simonne Verhame, Marktstraat, Marie-Louise Rodenbach, Brugstraat, mevr. David Decoene, Rousselarestraat en R. Ameye, Gentstraat.
De meeste van die namen zijn evenwel de familienaam van de man in plaats van hun eigen naam.