Op 17 februari ll. was het precies 80 jaar geleden dat koning Albert I overleed na een val van een rots in Marche-les-Dames. De oorzaak is tot op vandaag onduidelijk.
Diezelfde koning bezocht als toenmalige prins Izegem op zondag 22 september1901. Het was de eerste maal dat er iemand van het Belgische koningshuis Izegem bezocht. De toenmalige Franstalige krant L’Echo de Courtrai bracht op diezelfde 22 september 1901 het programma.
Om 11 uur verzamelt de gemeenteraad, de stedelijke overheid, enz.. aan het station.
Om kwart over elf wordt er een salvo van 101 kanonschoten afgevuurd. Dan volgt er een ontvangst waar o.a., naast de prins, de heren de Trooz, minister van Binnenlandse Zaken, baron van der Brugge, minister van Landbouw, baron Surmont de Volsberghe, minister van Industrie en Werk en de graaf d’Ursel, gouverneur van West-Vlaanderen aanwezig zijn.
Om halftwaalf is er de uitvoering van de Brabançonne door alle muziekmaatschappijen (200 uitvoerders), gevolgd door het groeten van het Vrije brandweerkorps.
Kwart voor twaalf wordt de vlag door de prins overhandigd aan de vereniging ‘De Leopoldisten’ (oud-soldaten van Leopold I). De vlag is een geschenk van de koning.
’s Middags vindt er op de Grote Markt een turnspektakel plaats door een vereniging van Oudenaarde met op de achtergrond muziek, uitgevoerd door de Grétrykring.
De lunch vindt plaats om kwart over een.
Om twee uur wordt de Sint-Tillokerk (in de krant staat er verkeerdelijk l’église St.-Hilaire) bezocht en om kwart over twee de Nijverheidsschool waar er een tentoonstelling is van fruit en bloemen.
Om half drie is er een stoet gevormd door alle verenigingen. Zijne hoogheid de prins bevindt zich dan op het balkon van de Nijverheidsschool. De stoet wordt gevormd in de Wijngaardstraat en gaat via de Pélichystraat, Nieuwstraat , Korenmarkt, Stationsplein, Kruisstraat, Roeselaarsestraat en Marktstraat naar de Grote Markt.
Om half vier bezoek aan de elektriciteitscentrale en een half uurtje later vertrekt de prins per trein, begeleidt door 21 kanonschoten, terwijl de muzikale korpsen de Brabançonne spelen.
Om half vijf muzikaal feest waarop de Stadsfanfaren, de Peter Benoitfanfare, de harmonie van Ingelmunster en het Congregatiemuziek spelen. Om 8 uur sluit men af met een groots vuurwerk.
Zoals u hierboven kunt lezen, een zeer druk programma! Er was in die tijd geen feestzaal in Izegem waar men ’s middags de lunch kon gebruiken. Het stadhuis in de Marktstraat was niet de geschikte plaats en de lunch ging dan maar door bij de burgemeester Van den Bogaerde zelf in de Nieuwstraat. Op vraag van het Koninklijk Hof werd er een veranda aangebouwd waar de prins eventueel een partijtje biljart kon spelen over de middag. Vandaag maakt dit gebouw deel uit van de woning van notaris Loontjens. |