Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere-nieuws

Cursus oud schrift

Reed geruime tijd krijgt ons bestuur de vraag wanneer we opnieuw een cursus ‘oud schrift’ inrichten. Inderdaad het lezen van oude documenten zit terug in de lift. Niet alleen om de genealogische geschriften van voorouders te lezen, maar ook om oude documenten in het algemeen te kunnen raadplegen.
Vandaar dat onze heemkring er iets wil aan doen.
Vanaf woensdag 15 oktober, 10 woensdagen lang, kan men bij ons de knepen van het vak leren.
Bestuurslid Bertrand Nolf, een deskundige op dit gebied, is bereid gevonden om een groot aantal documenten op te zoeken en aan te bieden. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan verschillende moeilijkheden en aan de vormgeving van het alfabet door de tijd heen.
Wie belangstelling heeft voor deze cursus kan zich inschrijven bij TM-secretaris Freddy Seynaeve, Elegastlaan 14 8870  Izegem; telefoon 051/30 58 31 of freddy.seynaeve@tenmandere.be, én door storting van € 40 voor TM-leden of € 50 voor niet leden op rekeningnummer BE 44 4724 3538 1145 van Heemkring Ten Mandere Izegem met vermelding ‘cursus oud schrift’.
Naast de persoonlijke begeleiding is er ook een uitgebreide syllabus, met talrijke leesoefeningen en wetenschappelijke richtlijnen, in de kostprijs inbegrepen
Voor meer inlichtingen: klik hier.

 

 

Tentoonstelling ‘De groote oorlog in Cachtem’

Elke gemeente of stad grijpt de herdenking van de Eerste Wereldoorlog aan om de plaatselijke geschiedenis over die rampzalige periode in beeld te brengen.
Voor Izegem vormen de dagboeken van Dr. Jules Gits, onder redactie van Dr. Jean-Marie Lermyte een uitgelezen informatiebron over de gebeurtenissen in Izegem.
Daarnaast wordt in Leven in het Operatiegebied – Izegem 14-18, eveneens van Dr. Jean-Marie Lermyte, het leven van de Izegemnaar onder de Duitse bezetting uitvoerig beschreven en gedocumenteerd.
Voor de gebeurtenissen in Kachtem tijdens de Eerste Wereldoorlog verrichtten Geert Vermeersch en Jacques Viaene uitgebreid zoekwerk. Daaruit konden heel wat interessante documenten en foto’s geselecteerd worden waarmee een beeld van het
dagelijkse leven in de deelgemeente wordt opgeroepen. Dat alles vormt de basis voor
een tentoonstelling ‘De groote oorlog in Cachtem’ op 18 en 19 oktober 2014.


18 oktober staat in onze streken bekend als Schuwe Maandag en roept de vreselijkste beelden van plunderingen, brandstichtingen en moordpartijen op. Kachtem ontsnapte evenmin aan die ellende.
De tentoonstelling is te bekijken in zaal ’t Brugske van de St.-Vincentiusschool in de Hogestraat 66.
De toegang is gratis. Dit is een organisatie van Ten Mandere in samenwerking met het Davidsfonds Kachtem-Emelgem.

Het vlas staat centraal tijdens Open Monumentendag

Onder het thema Op zoek naar vlasroots op de Bosmolens en in Sint-Eloois-Winkel werkt de provincie, samen met TERF, heemkring Ten Mandere, Izegemse Stadsgidsen en Mevr. Martien D’Hondt een volledig dagprogramma uit.
Wist je dat het verhaal van de vlasindustrie zich niet alleen aan de Leie en de Mandel heeft afgespeeld. Ook op de Bosmolens en in Sint-Eloois-Winkel zijn er getuigen en relicten van vlasnijverheid. Neem bijvoorbeeld de waterleiding van de Verenigde Roters, een ondergronds buizenstelsel van 8,5 kilometer dat van aan het kanaal Roeselare-Leie via de Bosmolens tot op het einde van de Gullegemsestraat in Sint-Eloois-Winkel loopt. Deze waterleiding met zijn opzichtige watertoren aan de Klare Grachtstraat in Izegem (zichtbaar van op de E 403 autosnelweg) voorzag twaalf vlasbedrijven uit Izegem, Lendelede en Sint-Eloois-Winkel van water voor o.a. het roten van vlas.

Eind vorig jaar werd de waterleiding definitief buiten werking gesteld. Hiermee dreigt de geschiedenis van de vlasnijverheid, die in de 2de helft van de vorige eeuw een belangrijke rol vervulde op de Bosmolens en in Sint-Eloois-Winkel, vergeten te geraken. Om dat tegen te gaan vindt er op Open Monumentdag (zondag 14 september 2014) een publiek evenement plaats rond het verhaal van de Verenigde Roters.
Een leerrijk en geanimeerd fiets-wandel-autoparcours brengt je langsheen de watertoren, roterijen, vlasschuren en andere relicten van de Verenigde Roters. De uitvalsbases voor deze verkenning zijn de vlashoeve van Edgard Holvoet, een voormalige roterij in de Woestynestraat 6 in Lendelede en café De Meiboom in de Gullegemsestraat 135 in Sint-Eloois-Winkel. Op deze locaties kan je een gratis brochure met fietsparcours rond de Verenigde Roters op de kop tikken. Daar vinden ook boeiende activiteiten plaats rond het thema vlas en de Verenigde Roters. Deelnemen is gratis!

U kan natuurlijk deze uitstap combineren met de programmatie die de Izegemse stadsgidsen brengen. Zij stellen voor de allerlaatste maal het Schoeisel- en Borstelmuseum open. Ook hier vinden er tal van activiteiten plaats. Zo wordt er een heuse verhuistocht gepland.En vergeet ook niet om een bezoekje te brengen aan de Eperon d’Or. Anders moet u wachten tot 2016 om het vernieuwde museum te bezoeken. Tussen haakjes heb je al een Shoefies gemaakt?

Avant-première van de Openmonumentendag in Izegem

Onze collega’s van de VIM, de Vrienden van de Izegemse Musea, waarin ook Ten Mandere meer dan vertegenwoordigd is, richten opnieuw een extra avond in op de vooravond van Openmonumentendag.
Op zaterdag 13 september om 18 uur kunt u terecht in de Eperon d’Or om er te luisteren naar de voordracht ‘Izegem barst van de Art Deco’. Deze voordracht wordt gebracht door Norbert Poulain, voorzitter van Interbellum, vereniging voor de studie van de vernieuwde creativiteit tussen de twee wereldoorlogen. Na de uiteenzetting is er een receptie.
VIM-leden kunnen gratis binnen, niet-leden betalen aan de ingang € 10 en zijn automatisch lid.
Vooraf inschrijven is verplicht. borstelmuseum@izegem.be
Verdere info kunt u op de website van het museum vinden of in de nieuwsbrief.

2de editie van de Erfgoedbeurs

Op zaterdag 22 november van 14 tot 17 u in het Roeselaarse Miumm – Huis van de Voeding te Roeselare, Spanjestraat 141 – organiseert TERF de tweede editie van de erfgoedbeurs in de regio Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden.
De erfgoedbeurs wil enerzijds ontmoeting en netwerking stimuleren (binnen het erfgoedveld en met het brede publiek) en anderzijds de deelnemende standhouders de kans geven om hun tijdschriften, boeken, DVD’s, verzameling, werking... te tonen, te verkopen en/of te ruilen (dubbels, overstock), hun erfgoedpassie te delen met het brede publiek, …
TERF en Miumm zorgen verder voor een aantal aansluitende, leuke randactiviteiten zoals (culinaire) workshops, lezingen, pop-up tentoonstellingen, inscan- en fotosessies …
Kortom een totaalevenement voor jong en oud!
Ook Ten Mandere is aanwezig op deze beurs.

Nieuw Ten Mandere-nummer

Halfweg september mogen de leden het nummer 159 verwachten van ons tijdschrift.
Daarin o.m. over de Izegemse Meubelindustrie. Historicus Brecht Demasure (Ingelmunster) herwerkte zijn paper die hij schreef als proef voor zijn gidsendiploma. In zijn bijdrage wordt de opgang en het (bijna) verdwijnen van deze industrie belicht. Het was ooit de derde pijler van de Izegemse economie. Tal van meubelfabrieken komen aan bod.
En ons derde nummer dit jaar wordt.... hoe kan het ook anders: een nummer met tal van bijdragen over de Eerste Wereldoorlog.

Tentoonstelling ‘Izegem 50 jaar terug... 1964

Er komen al heel wat anekdotes en relicten binnen in verband met het jaar 1964. Wie nog iets heeft in verband met dit jaar kan contact opnemen met jacques.viaene@tenmandere.be
Halfweg december worden onze leden uitgenodigd naar de opening van onze tentoonstelling. Wie er vroeger bij was, weet dat dit een leuke, aangename en leerrijke bedoening is.