Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Ten Mandere-nieuws

 

Tentoonstelling ‘De groote oorlog in Cachtem
Deze tentoonstelling vond plaats in zaal ’t Brugske van de basisschool op het ‘Hoge’ in Kachtem.
De inrichters Geert Vermeersch en bestuurslid Jacques Viaene hadden werkelijk geen moeite gespaard om er een overzichtelijke tentoonstelling van te maken.
Voorop stonden natuurlijk de gebeurtenissen rond 19 oktober 1914, Schuwe Maandag.
Er werd uitgebreid aandacht besteed aan de slachtoffers van deze ‘vergeldingsactie’.
Verder waren er allerlei weetjes over het Kachtem van toen. Ook de militaire en burgerlijke slachtoffers kregen ruime aandacht.
Tijdens het weekend van 18 en 19 oktober noteerden we ongeveer 400 bezoekers.
Ook de ere-gouverneur Paul Breyne tekende present.
Wie de tentoonstelling in Kachtem gemist heeft, kan nog tot 15 januari terecht in de Erasmuszaal van de Stedelijke Bibliotheek tijdens de openingsuren van de bib.

 

Tentoonstelling ‘50 jaar geleden in Izegem…. 1964’
Traditiegetrouw werd deze tentoonstelling geopend op de zaterdag rond 15 december. Een 100-tal leden van Ten Mandere woonden de voorstelling bij.
Na een inleidend halfuurtje van bestuurslid Bart Blomme met beelden uit 1964, kwam bestuurslid André Bourgeois met de nodige uitleg over de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar 1964.
André deed dit in zijn bekende stijl en tot op het laatste moment kon hij de gasten boeien met heel wat weetjes uit het jaar 1964.
De leden kregen nog een receptie aangeboden waarin nog wat nagepraat kon worden.
De tentoonstelling blijft nog open tot 15 januari in de bovenzalen van de Izegemse bibliotheek.

Cultuurtrofee 2014 voor bestuurslid Lieve Vandenbussche
Om de twee jaar wordt in Izegem een cultuurtrofee uitgereikt aan een Izegemnaar die zich verdienstelijk maakt op cultureel gebied. Voor de tweede keer is dit een dame. Bestuurslid Lieve Vandenbussche krijgt die trofee voor haar inzet voor de Izegemse musea. Als hulpconservator is zij steeds in de weer voor het Izegemse schoeiselmuseum. Nu zij minder gaat gidsen, zal zij nog meer tijd hebben om de verhuis van de musea met raad en daad bij te staan.
Tijdens de voorstelling van de tentoonstelling ‘50 jaar geleden in Izegem…’ kreeg zij van het Ten Mandere-bestuur haar kwartierstaat aangeboden. Bestuurslid Bertrand Nolf had opnieuw in een recordtempo de nodige archieven geraadpleegd om haar afkomst vast te leggen.
Vanwege het bestuur een hartelijke proficiat.

Ten Mandere nr. 160
Dit nummer verschijnt eerstdaags. Het wordt een oorlogsnummer.
Een reeks auteurs kregen de kans om enkele aspecten van de Eerste Wereldoorlog en Izegem te duiden.
Zo focuste Brecht Dutillieux op de Sint-Tillokerk en de –parochie. Centraal stond daarbij de beroving van de kerkklokken en de bom op de Sint-Tillokerk.
Hendrik Priem nam twee bijdragen voor zijn rekening. In een eerste artikel doorliep hij de oorlogsliteratuur waarin Izegem vermeld wordt. Grote namen als Streuvels, Loveling, Simons, enz... kwamen aan bod.
In een tweede bijdrage bestudeerde hij het parochieverslag van Sint-Tillo. Een verslag dat na de oorlog in opdracht van de Brugse bisschop werd uitgevoerd. Zo ontdekte hij een kerk in de enclave Baarle-Hertog waar op een glasraam de Izegemse paterskerk prijkt.
Geert Devos ging op zoek naar het raadsel rond een familielid van hem: Constant Seys.
Die Izegemnaar stierf na de oorlog in de Westhoek als slachtoffer van een gasaanval. Heel wat vragen kon de schrijver oplossen.
Robrecht Vanhaezebrouck kreeg dit jaar een vraag uit Frankrijk over de jood Maurice Danziger, die tijdens de Eerste Wereldoorlog begraven lag op het kerkhof in de Roeselaarsestraat. Deze gegevens werden verwerkt tot een artikel.
Geert Vermeersch tenslotte pende heel wat gegevens bijeen van de verschillende slachtoffers van Schuwe Maandag in Kachtem.