Vrijdag 5 november 1915
De boter wordt heden betaald aan 5,20 fr. de kilo. Voor de aardappelen vraagt men 7,50 fr. en voor de witte bloem 9,50 fr. het 100 kilos.
Vrijdag 19 november 1915
Aan de hofstede van Jean Vandeputte lagen sedert langen tijd groote hoopen oude kalsydesteenen. Te vergeefs had men herhaalde malen aan het schepencollege gevraagd die steenen te gebruiken om de Nederweg in beteren toestand te brengen. Een schepen zelf had meermalen dit voorstel verdedigd, maar daar was geen gehoor, het kon niet zijn.
‘Aangezien,’ zeggen de Duitschers nu, ‘dat gij niet weet waar die kalsysteen te gebruiken, wij weten het en het zijn de onze.’
En nu legt men eene kalsijde over den ijzerenweg naar de fabriek Dupont en naar de bakkerij in de fabriek Desmet.
In den namiddag rond 2 ½ ure, komen twee Duitsche burgers de woning van Mme. L. Defauw-Pieters binnen en doorzoeken en doorsnuisteren alle schoven en kassen van het huis. Zij begeven zich alsdan naar de fabriek en zetten er hun onderzoek voort.
Men vindt er hoegenaamd niets dat in het verdacht kan voorkomen.
Had men Mme Defauw voor eene spioen aanzien?
Zondag 28 november 1915
Gij moet langs de Krekelstraat wonen om u een juist gedacht te kunnen maken van het groot getal soldaten die langs daar alle dagen voorbij trekken. Uit alle omliggende gemeenten komen er gedurig gansche benden, die zich naar het kasteel van den heer Vandenbogaerde begeven.
Boven de ijzeren ingangspoort van den kasteelhof, leest men op een plank deze woorden in groote letters geschilderd: Sanitäts-Bad’.
Gansch het kasteel werd onders te boven gekeerd. De overgroote kelders zijn in badinrichtingen veranderd, en de bovenkamers dienen tot ontsmetting en reinigheidsdienst. Een locomobiel onder de gaanderij van den zuidkant van het kasteel geplaatst, is dag en nacht in werking, om het water bij te pompen en op de nodige warmte te houden.
De soldaten, in onze streken uit Champagne teruggekomen, hadden gezelschap mede. De officieren zowel als de eenvoudige manschappen waren opgegeten van de luizen. En nu komen zij buurtsgewijze naar het kasteel Vandenbogaerde, om vandaar hunne lichamen te kuischen en te waschen, en om terzelvertijd ook hunne kleederen te reinigen en te ontsmetten.
Uren in het rond bekend, was het kasteel van den heer Godfried Vandenbogaerde. Bekend onder den naam van het ‘Luizenkasteel’. |