Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Louis Van Biervliet

 

 

 

Op 3 oktober ll. ging in Leuven de nationale Heemdag door. Naast enkele voordrachten over het onderwijs, kregen we in de namiddag een wandeling aangeboden. Tijdens die wandeling sprak de gids over Louis Van Biervliet. Zijn graf was nog bewaard, maar in een zeer slechte staat. Ze had echter bitter weinig informatie over die Louis Van Biervliet.
Ons bestuurslid Bart Blomme beloofde haar een aantal Ten Mandere-bijdragen toe te sturen over die persoon.
Louis Antoine Van Biervliet werd geboren op 20 augustus 1802. Zijn vader was Petrus Van Biervliet. Hij hield als brouwer-herbergier het café open dat bekend stond als ‘Sint-Sebastiaan’ in de Marktstraat, maar onder de Franse tijd ook als ‘Hotel de Ville’ omdat tot 1923 het gemeentehuis gehuisvest was in deze zaak. Naast de brouwerij was er ook een bolletra en hadden de schutters er een onderkomen.
Louis begon zijn middelbare studies aan het Klein Seminarie in Roeselare en beëindigde in  1822 als laureaat zijn retorica. Ondertussen was zijn moeder Marie Joanne Vandewalle overleden op 29 november 1820. Bij het overlijden van zijn vader (16/01/1826) was alleen hij meerderjarig. Zijn zusters Henriette, Virginie en Melanie hadden enerzijds hun broer als voogd en anderzijds Felix Vandewalle, een koopman uit Izegem.
Het café wordt in 1826 verpacht aan Karel Paret.
Louis deed zijn universitaire studies in de geneeskunde in Gent. Hij promoveerde in Gent op 18 juli 1827 ‘summa cum laude’.
Louis keerde terug naar Izegem en huwde op 26 mei 1829 met Jeanne Kesteloot, de dochter van zijn oud-professor en gewezen rector van de Gentse universiteit.
Tijdens het cholerajaar 1832 werd hij benoemd tot voorzitter van de geneeskundige commissie.
In 1835 werd de universiteit van Leuven heropend. Er werden negen professoren aangetrokken. Zij gaven in het eerste jaar les aan 35 studenten. In november 1835 werd hij tot hoogleraar in de psychologie en de pathologie benoemd. Naast het geven van voordrachten publiceerde hij ook enkele werken.
Hij stierf, na 33 jaar les geven, aan een keelziekte in Leuven op 2 juni 1868.
Omdat de begraafplaats van Wilsele de enige plaats was, waar er nog rond de kerk begraven werd, vond hij daar zijn laatste rustplaats. Op zijn grafsteen is er een Latijnse inscriptie, maar die is praktisch onleesbaar geworden. De website www.versteendegetuigenissen.be geeft een verkeerde sterfdatum. Op die begraafplaats liggen nog andere professoren uit die tijd begraven: Baguet, Vrancken, allen uit de startperiode van de Leuvense universiteit.

Over Louis Van Biervliet kunt u meer lezen in Ten Mandere nr. 35 (1973) p. 25-31
Zijn zusters waren de stichters van de school Heilige Familie (nu De Bron) in Tielt. Over hen kunt u een bijdrage lezen in Ten Mandere nr. 134 (2006), p. 19-22.

Met dank aan de Leuvense stadsgids Kathia Glabeke.