Eind 2015 verscheen dit werk van de hand van gewezen hoogleraar Wildemeersch over de jeugd van de Prins der Nederlandse Letteren.
In 381 bladzijden focust de auteur op Claus in om een beter begrip te hebben, hoe hij literair gevormd werd. Daarbij komt zijn jeugdvriend Anatole Ghekiere enkele keren aan bod.
Anatole Ghekiere was een Izegemnaar, zoon van slager Jozef Ghekiere. Het gezin woonde eerst in de Nederweg, later in de Roeselaarsestraat 35. In 1935 verhuisde het gezin naar Kortrijk. In het Kortrijkse Atheneum werden Claus en Ghekiere vrienden.
Van thuis uit stapten hadden beiden sympathie voor het nationaalsocialisme. Zo hielpen ze vanuit de jeugdbeweging Dietsche Blauwvoetvendels mee aan de reddingsacties na het bombardement op Kortrijk in 1944.
In 1947 vonden Claus en Ghekiere elkaar terug. Ze startten een literair tijdschrift, Branding. Hugo Claus maakte regelmatig gebruik van de naam van zijn vriend om werk te publiceren. In 1949 drong Anatole er bij Hugo op aan om zo vlug mogelijk een boek te schrijven over de bezetting van het Gentse Gravensteen in datzelfde jaar. Ook toen gebruikte Claus de naam van zijn vriend als auteur.
Het is de grote verdienste van Ten Mandere-bestuurslid Robrecht Vanhaezebrouck om al die gegevens te bundelen in het artikel Hugo Claus en … Izegem (Ten Mandere, 2008, nr. 1 (algemeen nr. 140), p. 35-36).
Wildemeersch maakte daarvan dankbaar gebruik om Ghekiere in de biografie van Claus te plaatsen. Ghekiere komt dan ook 21 keer aan bod in dit werk. |