Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Boedelbeschrijving ten sterfhuize van Maria Huyvelier, echtgenote van Casemirus (Ivo) Vandoorne, konijnenvellenhandelaar.

Na 1850 kwam het gezin Ludovicus Joannes Vandoorne (x Maria De Jaeghere) naar Izegem wonen. Hun zoon, Casemirus (Ivo), in Rumbeke geboren op 5 november 1844, werd de eerste van enkele generaties konijnenvellenhandelaren op de Bosmolens.
Ivo huwde tweemaal. Eerste huwelijk op 14 april 1869 met Maria Louisa Huyvelier (°Izegem, 15 juni 1848). Zij overleed echter op 14 februari 1886 in Izegem. Zij was de moeder van 7 minderjarige kinderen:
Emma Vandoorne
Polidore Vandoorne
Sylvie Vandoorne
Victorine Vandoorne
Aloys Vandoorne
Marie Vandoorne
Camille Vandoorne

Ivo ging een tweede huwelijk aan met Ursula Lannoo (°Izegem, 23 november 1851).

Ivo was de eerste Vandoorne van het bekende konijnenhandelaarsgeslacht op de Bosmolens.
De familie Remmery was familie van hen.

Zoals het gebruikelijk was bij het overlijden van een echtgeno(o)t(e) met minderjarige kinderen werd er een inventaris opgemaakt. Notaris Henri Dewiele haalde zijn beste pen boven en noteerde op 5 februari 1887 de volgende gegevens:
Op de zolder vond hij twee beddebakken in wit hout, een melkkuip, 25 kg papier, 50 kg tussche terwe, 20 kg lijnzaad, 15 geitenvellen en nog een koffer met kleinigheden.
De slaapkamer bevatte drie bedden in wit hout met bedlinnen, 300 kg aardappels en enige kleinigheden.
Vooraan in het huis was er nog een slaapkamertje. Ook daar stond een bed in wit hout met bedlinnen, een koffer, een brandkast en enkele kleinigheden.
Beneden in de woonkamer trof men twee kleerkasten in wit hout aan, een klein kastje in wit hout, een Onze-Lieve-Vrouw onder bokaal, 2 vazen met bloemen onder bokaal, twee kandelaars met glazen bollen, een tafel, een stoel, een pupiter, twee gordijntjes en opnieuw enkele kleinigheden.
In de keuken: een stove met toebehoorten, een koperen theemoor, 19 borden, een peerdesarge, 11 stoelen, een tafel in wit hout, een spiegeltje, een horloge, een crucifix, drie beelden, 14 spoelkommen, een broodmes, 10 lepels, 10 vorken, een lanteern en de onvermijdelijke kleinigheden.
Er was ook een washuis. Daarin trof men een koperen akker (emmer?), een blikken akker, drie ijzeren potten, een kleine handzaag,  een mand, een blikken bierkan, een kast, een melkkan en een blikken pateel.
In de melkkelder: vier boterpotten, drie kg boter, een soepterrien, een saladekom en een ijzeren kasserolle.
In de paardestal een paard met harnas en haverkist met 10 kg haver een lijnwaden zadel.
In de varkensstal kweekte men een varkentje. Het werd op 30 fr. geschat.
In de drogerij: 1000 kg aardappels.
In de schuur: 600 kg hooi, een slede, 1000 kg kolen.
Op de vellenzolder: 150 kg hooi en 3500 kg konijnenvellen.
In de slachterij: een bascule, 2 manden, een bakwagen.
In het geitekot: 2 geiten, samen geschat op 23 fr.
Op het hof: een kortwagen, 2 achtkanters, twee houten persen, een kar, twee honden.
Men kweekte op dit moment op het land vooral haver.
Verder was er nog een som geld en acht kopers moesten nog hun rekening betalen.
Ivo Vandoorne had ook nog schulden: Zo was er nog een lening van 5000 fr. die moest afbetaald worden in het voordeel van Leo De Blauwe, werkman en wever in Kachtem. De vier andere ‘schulden’ zijn in de akte niet gepreciseerd.
De ‘doodschulden’ werden, zoals gebruikelijk, apart vermeld. De begravingskosten beliepen  tot 37,16 fr. en omdat er een familieraad samengesteld moest worden (minderjarige kinderen) was er nog een rekening van 40 fr.
Er werd ook nog genoteerd dat er een koopakte was van het huis waarin het gezin Vandoorne woonde. Het was oorspronkelijk eigendom van François De Cock, fabrikant in Kachtem. Ivo kocht deze woning op 14 juni 1881.

Zo’n akte leert heel wat over het sociaal en economisch leven van een familie. We kunnen u alleen maar aanraden om ook voor uw familie zulke akten op te sporen binnen het notariaat van uw gemeente.

Deze akte kunt u raadplegen in het Rijksarchief van Kortrijk.
Notaris Henri Dewiele uit Izegem, 5 februari 1887.