Eind augustus 2016 was het net 450 jaar geleden dat de Beeldenstorm losbarstte.
Ook Izegem en Emelgem ontsnapten niet aan die volkswoede. Op 22 augustus 1566 kwamen ze langs. Niemand minder dan de beruchte Antonius de Swarte hield er een hagepreek.
In enkele afleveringen kan je de Izegemse gebeurtenissen op de voet volgen.
Gewoon even naar www.facebook.com en zoeken naar heemkring Ten Mandere Izegem.
Hieronder kun je enkele fragmenten lezen:
450 jaar geleden. Er is sinds een week heel wat oproer in Vlaanderen, Kerken worden zowat overal vernield omdat zij niet het ware geloof verkondigen. Een groep 'breeckers' uit Menen zouden op komst zijn naar Izegem, Emelgem en Ingelmunster....
Een groep ketters of afvalligen komen aan te Izegem op 22 augustus 1566. Niemand minder dan de beruchte Antonius de Swarte, ook genoemd Algoet zal er dezelfde avond nog een hagepreek houden om zo enkele dorpsbewoners proberen te overhalen mee te gaan in de 'nieuwe leeringhe'. Hij wordt bijgestaan door een gewezen Augustijnermonnik Willekin die de menigte opzweept om 'alle beelden, ornamenten, sacramentshuuzen ende boucken binnen de kercken van Iseghem, Emelghem ende Inghelmunstere te breecken'.
De plaatselijke overheid weet zich geen raad met de gebeurtenissen die in Izegem plaatsgrijpen. Geruchten doen de ronde en worden bevestigd dat de Adel deze nieuwe religie zeer genegen is. Zelfs in de grootste steden van Vlaanderen, zoals Antwerpen, Gent en Ieper wordt er weinig weerstand geboden aan de acties van de beeldenstormers. Men is overtuigd dat de Izegemse bevolking, zelfs zij die enige sympathie vertonen voor het nieuwe geloof niet geradicaliseerd zijn en niet zullen meewerken aan het vernielen van de kerk. Men hoopt dat de brekers zomaar aan de Sint Hiloniuskerk zullen voorbijgaan.
Ook Kachtem bleef niet gespaard. Dat lezen we in het parochieboek van Kachtem:
’t Is zeker dat de kerke van Cachtem, zoo als alle andere, binnen de beeldstormery der geuzen, veel zal geleden hebben. Nogtans hebben wy geene byzonderheden daervan gevonden. Het blykt uit eene kerkrekening van 1578, en eene andere van 1581, dat de kerkdiensten niet opgeschort waren. |