Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere nummer 168 binnenkort in uw brievenbus.

 


 

Momenteel wordt het eerstvolgende nummer van ons tijdschrift op de drukpersen gelegd en dit betekent dat u binnenkort weer leesvoer hebt om bij het warme vuur enkele aangename uurtjes door te brengen.
Ook in dit herdenkingsjaar van de Groote Oorlog brengen we u een oorlogsnummer.
Er zijn slechts twee bijdragen in dit nummer, maar om het als één geheel te presenteren, hadden we vier bladzijden extra nodig. Opnieuw waar voor uw geld dus.
In een eerste bijdrage heeft auteur Geert Vermeersch het over het dagboek van Emelgemnaar Urbain Ghekiere. Deze werd in 1894 geboren en hij behoorde in 1914 tot één van de 36 opgeroepen Emelgemnaren. Urbain maakte tijdens de oorlog notities over wat hij beleefde en dit resulteerde in een getypte tekst van ongeveer 150 blz. Dit dagboek vormt de basis voor ons nummer. Ghekiere neemt ons mee met de terugtrekking van het Belgisch leger achter de IJzer. Vervolgens krijgen we een zicht op het doen en laten van hem gedurende vier jaar strijd.
Tenslotte maakt hij ook de bevrijding mee van België. Zijn regiment opereerde in de streek van Maldegem. Auteur Geert Vermeersch kwam in contact met de familie Verstrynghe. Ook soldaat Ghekiere belandde tijdens de oorlog op hun hoeve aan het Schipdonkkanaal. Na de bevrijding belandde Urbain, net zoals zoveel anderen in Duitsland om er de bezetting mee te maken. Eind augustus 1919 kon hij dan uiteindelijk afzwaaien.
Een tweede bijdrage is van de hand van Bart Blomme. Hij dook in de provinciale bibliotheek op zoek naar onuitgegeven foto’s van Izegem tijdens die oorlog.
Halfweg de jaren ’70 van de vorige eeuw belandden een 300-tal foto’s van onze streek in die bibliotheek, geschonken door een anonieme Duitser. Een zekere Duitse soldaat Paul was gelegerd in het Kriegslazarett bij de Paters Kapucijnen in Izegem. Hij had een fototoestel bij en maakte heel wat foto’s van onze streek. Een 30-tal foto’s werden in dit nummer opgenomen.