Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Renners uit onze regio in 1913

 

 


 

In het blad Sportwereld. Orgaan aller sporten van maandag 20 januari 1913 vinden we in de rubriek Waar ze groeien en bloeien enkele renners uit onze regio terug die toen actief waren.
Beythem is het geboortedorp van Seys, ‘le petit flamand’, die 4e kwam in Parijs-Robaais, na zonder zorgen 200 km. kop gedaan te hebben, met den wereldberoemden Lesna! Beythem paalt langs den eenen kant aan Moorselede, waar onze grootste kampioen van België Omer Verschoore nog gehuisvest is. Al den anderen kant paalt het aan Cachtem en Rumbeke, die elkaar de afkomst van Odile Defraeye, overwinnaar der Ronde van België en Frankrijk betwisten. Odile woont nu te Iseghem.
In Cachtem treffen we nog den jeugdigen Van Hecke aan, en Rumbeke was het geboortedorp van De Geyter’s die eens onklopbaar waren. Te Iseghem hadden we vroeger Lin Naert, en nu ook een beginneling, Seynaeve geloof ik, die niet te versmaden is. […]
Dat men toen betwistte of Odile Defraeye een Kachtemnaar of Rumbekenaar was, mogen we wel met een korreltje zout nemen. Hij was immers geboren op de grens tussen Oekene en Rumbeke.
Odile woonde toen inderdaad wel in Izegem, meer bepaald in de Kruisstraat boven café Sint-Elooi. Hij werkte voor de firma Charles Vandekerckhove-Laleman, waar hij mocht ‘boodschappen’ doen met de fiets. Vandekerckhove was ook één van zijn eerste sponsors.
Alfons Van Hecke werd geboren in Ardooie op 22 april 1891, maar woonde lange tijd in Kachtem. Hij overleed in Roeselare op 1 oktober 1959. Hij won het Kampioenschap van Vlaanderen op 14 september 1922 en in 1923 werd hij derde in Parijs-Brussel.
Met de naam Seynaeve wordt wellicht Alfons Seynaeve bedoeld. Deze werd in Emelgem geboren op 16 januari 1894 en overleed in Roeselare op 30 september 1982. Hij kwam als achtste over de streep in het Kampioenschap van Vlaanderen in 1920. Twee jaar later verbeterde hij zijn prestaties door één plaats op te schuiven. Na zijn deelname aan Parijs-Brussel (15de plaats) in 1923 werden er geen prestaties meer opgetekend.
Wielrenner Lin Naert vonden we helaas niet terug. Het gaat hier zeker niet over Jean Naert, die in 1904 geboren werd en dus bij het verschijnen van bovenstaand artikel slechts 9 jaar oud was. Maar misschien weet u wie men hier bedoelt?
Over Odile Defraeye kunt u meer lezen bij:
André MISTIAEN, Figuren van bij ons. Odiel Defraey, overwinnaar van de Ronde van Frankrijk in 1912, Ten Mandere nr. 27, 10/2, 1970 P; 74-80
En Antoon VANDROMME, Odiel Defraeye negentig jaar na zijn dubbele zege in 1912, Ten Mandere nr. 124, 42/3, p. 3-40.