Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Te koop: prachtige diligences en een koets.

 

   

 

Op de plaats van de noordelijke helft van de huidige ING-bank op de Grote Markt in Kortrijk stond eeuwenlang hostellerie De Gouden Leeuw. Dit hotel had in het verleden al heel wat hoge gasten mogen ontvangen: in 1814 Frederik III, koning van Pruisen en de twee zonen van de koning van Engeland, in 1815 de prins van Oranje en later dat jaar Wellington. Verder schreven ook de Hollandse generaal Chassée (1833) en de koning van Engeland (1836) hun namen in het gastenboek.
Sinds de tweede helft van de 18de eeuw vertrokken enkele diligences dagelijks richting Brugge, Doornik, Antwerpen, Rijsel, Brussel en Ieper. Hotelhouder Petrus Marlier hield rond het jaar 1831, samen met zijn broer Francies Marlier, het hotel open en op 31 december van dat jaar verkochten zij hun diligences (die de postdienst naar Doornik verzorgden) en een andere koets. Ze trokken daarom naar notaris Joseph Ghellynck in Izegem want de nieuwe eigenaar werd Joannes-Franciscus Stauthamer. Die koopman in lijnwaden woonde op de Grote Markt nr. 1 in Izegem.
Wat werd er verkocht?
1. Eene voiture op ressort, hebbende negen plaetsen in het inwendige en eenen cabriolt van drij plaetzen, geel en met grijs roodachtig laeken gevoerd. Deze verzorgde de dienst naar Doornik en werd op 500 gulden geschat.
2. Eene tweede diligencie op ressort, die ook op Doornijck gaet, van zes plaetzen in het inwendig en drij plaetzen in den cabriolet. Ook die was in het geel geverfd en met een grijs laken bekleed. De waarde ervan was 310 gulden.
3. Eene voiture op ressort voor particuliere van zes plaetzen met grijs roodachtig laeken, geschat een honderd vijf en dertig gulden.
Joannes-Franciscus telde voor de drie koetsen 945 gulden neer. De verkoper had verder het recht om zijn koetsen voor dezelfde waarde terug te kopen indien hij dit binnen het jaar wilde doen. Misschien had verkoper Marlier geldproblemen want zijn koetsen werden door de verkoper in leen gegeven aan dezelfde Marlier tegen een jaarlijkse vergoeding van 47 gulden 25 cent.
De dienst naar Doornik was daarmee verzekerd.