|
Naar aanleiding van een bijdrage van de hand van Ten Mandere-bestuurslid Lieve Vandenbussche in onze eerstvolgende periodiek over de drukkerij Nonkel op de Korenmarkt, spitten wij voor u graag de generaties uit voordat de winkel begon.
Op 17 februari 1771 werd door E. H. Braye het doopsel toegediend aan Jean François Noncle. Zijn vader heette eveneens Franciscus en zijn moeder was Crescutia Desideria de Waele. Hij was afkomstig uit Izegem, zij uit Kortrijk.
Jean François (Joannes Franciscus) huwde met Brigitte Therese Brugghe. Ze woonden, net als al zijn afstammelingen, steevast in Izegem. Hij oefende het beroep uit van slager.
Op 2 augustus 1809 werd zoon Bernard Nonckele (Nonkel) geboren. Vader was toen 38 jaar.
Vader Franciscus stierf op 22 augustus 1846.
Bernard Nonckele was gehuwd met Nathalia Barbara Desmet. Hun zoon Amatus (Aimé) Nonkel werd geboren op 20 december 1850. In 1860 huurde meester-leerzenmaker Bernard Nonkele een woonhuis met verdieping op de oostzijde van de Marktstraat, vlak tegenover het toenmalige stadhuis. We vonden de huurprijs niet terug, maar die zal allicht niet hoog geweest zijn, want de verhuurders waren de ouders van Nathalia. Zij waren kooplieden. Op 24 december 1868 kocht het echtpaar deze woning. De akte verduidelijkt dat er ook achtergebouwen en een uitgangspoort waren.
Maar er volgde een verhuis in 1875. Want op 13 augustus werden zij eigenaar van een woonhuis met achterhuisje op de oostkant van de Korenmarkt. De koop werd gesloten door de gezusters Vanden Borre en het echtpaar Nonkel betaalde er 3 200 fr. voor. De percelen maakten voor een stukje deel uit van wat later de winkel zou worden. Zie op het kaartje de nrs. 144 en 145.
Vader Bernard overleed op 25 mei 1881. Hij was toen 71 jaar.
Weduwe Nathalie bleef niet bij de pakken zitten, want op 28 januari 1886 kocht zij twee vervallen woonhuizen, bestemd om afgebroken te worden op de Korenmarkt, ten zuiden van haar woning (de nrs. 143-142). Voor deze aankoop werd 4 000 fr. op tafel gelegd.
Blijkbaar genoot Nathalie van zaken doen, want in 1889 werd ze medevennoot in de brouwerij van dokter Van Wtberghe met 20 aandelen van elk 500 fr. Later kocht ze nog enkele woningen op, maar dit zou ons te ver brengen.
Zoon Aimé werd ook schoenmaker, zoals er zoveel waren in Izegem en werd zelfs opgetekend als schoenmakersbaas. Maar hij stopte wellicht met dit bedrijf en schakelde over naar drukker. In ieder geval, bij de aangifte van het overlijden van zijn vader – in 1881– was Aimé nog schoenmaker.
Aimé huwde met Romania Maria De Jonghe en werd bij het overlijden van haar man (Izegem, 2 augustus 1909) geboekstaafd als winkelierster. Ze huwden in Koolskamp in 1905.
Ze kregen drie kinderen
Michaël Bernard, die slechts 9 jaar oud werd
Clovis Maria Raphaël
Michel Marie Bernard.
Op 10 december 1900 schonk moeder Nathalie aan zoon Aimé drie aan elkaar houdende woonhuizen, achtergebouwen en een erf en koer met een totale oppervlakte van 3 a 15 ca, gelegen op de Korenmarkt en dit met een waarde van 15 678.25 fr. Dit waren de percelen hierboven vermeld, maar met gedeeltelijk nieuwe gebouwen.
Clovis zou de zaak verder zetten, maar dit lezen onze abonnees in het eerstvolgende Ten Mandere-nummer. |