Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Napoleontische vieringen in Izegem in 1812 en 1813

 

 

 

 

 

Op 26 mei 1805 kroonde keizer Napoleon Bonaparte zich tot koning van Italië in de Milanese dom. Dit werd een keizerlijke verjaardag en werd vastgelegd op 6 december. Wie huwde op die dag kon rekenen op een geschenk vanwege het departement de la Lys en in Izegem vinden we daarvan  sporen terug.
Op 16 november 1812 kon het gemeentebestuur aan de onderprefectuur meedelen dat soldaat Leon Uyttenhove ging huwen met Marie Barbe Verfaillie op het feest van Napoleon. Hij was 26 jaar en soldaat in het 32ste regiment. Hij had o.a. deel genomen aan de slag van Austerlitz. Het echtpaar vestigde zich in een huurwoning in de Nederweg, in de buurt van de Kruiskapel. Omdat de kosten zouden oplopen voor de ganse viering, vroeg meier Petrus Coucke een tussenkomst van 110 fr.
Op 7 december van dat jaar, daags na het feest volgde het verslag van de gebeurtenissen.
Op zaterdag 5 december weerklonk de beiaard om 4 uur in de namiddag. De beiaard werd daarbij begeleid door tamboers.
Op zondagochtend om 8 uur werd het feest op dezelfde manier geopend.
Om 9 uur vond het huwelijk plaats in het gemeentehuis. Naast het schepencollege en de voltallige gemeenteraad waren ook de adjunct en de politiecommissaris aanwezig. Waren er ook bij: schuttersgilde (amateurs de l’exercice de l’arc) en rederijkers. Samen gingen ze in stoet naar de kerk waar het huwelijk werd ingezegend. Nadien volgde er in de kerk nog het Te Deum voor de keizer.
Na de mis werd het bruidspaar opnieuw verwacht in het gemeentehuis waar ze de som van 300 fr. kregen, een som die werd uitgereikt door het departement.
Om 16 uur werd er voor 200 fr.  premies uitgereikt voor zieken, hulpbehoevenden van de dis en weduwen.
Tenslotte was tussen20 en 22 uur een speciale verlichting. Of de Izegemse bevolking achter dit feest stond, is niet bekend. In het notitieboeksken van Vandewalle vonden we in ieder geval geen spoor terug van dit feest.
De premie werd niet direct overhandigd aan het gemeentebestuur, want op 19 juli 1813 werd er aan de onderprefectuur nogmaals herinnerd dat zij een tussenkomst verwachtten. Of er daaraan een gevolg werd gegeven is niet bekend.

Het jaar nadien, maar dan op 7 december,  huwde Jean François Hoornaert met Marie Joanne Vermeulen. Hij was veldwachter in Meulebeke, zij was een naaister in Izegem. Volgens een schrijven aan de onderprefectuur vanwege de gemeente Izegem was er ook een feestprogramma, maar dit vonden we niet terug.

(bronnen: SAI, Repertorium ontvangen briefwisseling (1812-1815) 19.4.4100.1, notariële akten)