Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Wegenwerken in Izegem in 1766

 

 

 

 

 

 

In het stadsarchief vonden we een brief van 8 oktober 1766 terug over het maken van een duiker in de Lendeleedsestraat . De schrijver stuurde aan Mijnheer Holvoet, schepen der Roede van Menen en commissaris van Hare Majesteit een verslag met zijn onderzoek naar de toestand van de Izegemse wegen.
Het ging vooral om de publicque straete wesende de ordinaire heirbaene, loopende van het dorp van Iseghem door de prochie van Lendelede ende heule naar de stadt Cortrijck. De huidige Kortrijksestraat dus en meer bepaald het stuk tussen het centrum van Izegem en den molen van Hilairius Terriere op ’t selve Iseghem.
De omwonenden van die straat hadden heel veel last van het overvloeijen van het water. Dit was te wijten aan het obstrueren [belemmeren] vande soo genaemde Bosse ofte Kesteloot beke die loopt van de prochie van Lendelede van oosten den boomgaert vande hofstede gebruickt bij Jan Baptiste Leijn op Isegem ende haeren naturelicken aflos. Deze beek stroomt uiteindelijk naar de Mandel. De bewoners hadden indertijd grote putten gegraven om het overtollige water weg te leiden, maar blijkbaar was dit niet voldoende, want de wagens, vol geladen met koren en andere granen die verkocht werden op de markten van Izegem en Kortrijk, werden menigmaal overvleijt van het water en de bedorven.
In de ijskoude winters kon er ook niemand doorrijden, tenzij over het land waar het gemeentebestuur aarde had opgehoogd.
Het gemeentebestuur besloot om eenen duijcker ofte steenen brugge te maken zoals in de soogenaemde papestraete op t’selve Iseghem.
De aanpalende bewoners van de Kortrijksestraat moesten ook hun land ophogen met aarde, als eenigen middel om de voornoemde plaetse en de ordinaire route gebruyckbaer te maecken.
Alle omwonenden tekenden ook deze overeenkomst:
C. Van Acker, François Noppe, Joseph Van den Berghe, F.J. Lambelin, François Vande Wiele, Joannes Brugghe, Joannes Veramme, Albetus Dupont, Jacobus Ameije, Andries Naert, Guilliame Ameije, Anthone Vande Putte, Cijprianus Larmuseau en François van Wtberghe.

(Stadsarchief Izegem nr. 1.4.35.277a)