|
Onlangs kreeg Ten Mandere een fotoalbum ter digitalisering aangeboden van mevrouw Heidi Vanderhelst met daarin een fotoreportage van het eeuwfeest van de Izegemse schoenmaker François Kesteloot.
Het was al sinds 1948 geleden dat er nog een eeuwelinge gevierd werd in onze gemeente. Louise Egels kreeg dit feest aangeboden in het weekend van 31 juli – 1 augustus 1948 en eigenlijk was dit te vroeg, want ze vierde pas haar 100ste verjaardag op 6 februari 1949.
Tot die tijd was er nog geen mannelijke eeuweling in de 20ste eeuw.
Dit zou in 1962 veranderen.
François Kesteloot werd als Bernardus Franciscus geboren in de Hondstraat op 4 augustus 1862. Bij zijn overlijden in 1966 woonde hij nog steeds in die straat. Hij beleefde o.a. de aanleg van de Kruisplaats en de doortrekking van de Nederweg in zijn buurt.
Hij verloor op amper tweejarige leeftijd zijn moeder, Maria D’Hondt. Vader Fredericus ging een tweede huwelijk aan met Rosalie Bogaert.
Van zijn vader en oom Louis leerde hij het vak van schoenmaken. Hij was achtereenvolgens werkzaam bij de firma Clement, Decoene, Defauw en François Bral. Voor de Eerste Wereldoorlog werkte hij ook nog in Tielt, Brussel, Rijsel en Roeselare.
Op 6 oktober 1886 huwde hij met Sylvie Dejaeghere. Er volgden vijf kinderen, maar op 17 januari 1894 stierf zijn vrouw. Uit een tweede huwelijk, op 6 januari 1897 met Sidonie Christiaens, volgden nog vier kinderen, maar reeds op 9 oktober 1900 werd hij opnieuw weduwnaar. De oudste dochter moest het huishouden beredderen.
Het feestweekend voor François vond plaats gedurende drie dagen, van 4 tot en met 6 augustus 1962. Op zaterdagmiddag werd hij door een publi-treintje opgewacht en dat bracht hem naar verschillende wijken in stad. Daarna werd hij om 18 uur op het stadhuis ontvangen. Ondertussen feestte men op en rond de Kruisplaats verder: een duivenvlucht uit Clermont, een gymkanawedstrijd en een biljartprijskamp en ’s avonds een openluchtbal.
Op zondagmorgen werd hij na een dankmis in de Heilig Hartkerk nogmaals op het stadhuis ontvangen. ’s Middags waren er diverse aperitiefconcerten, die gevolgd werden door andere concerten van niet-Izegemse groepen. De zondagavond werd afgesloten met een volksbal op de Grote Markt.
Op maandag tenslotte bracht monseigneur De Smedt, bisschop van Brugge, een bezoek aan de jarige. Het weer op maandagavond gooide roet in het programma, maar daarvan konden de cafés dan weer profiteren.
François zou 104 jaar worden en ieder jaar werd hij gevierd. Zo trakteerden de buren hem en de feestvierders telkens met een vaatje wijn. Elk jaar kwam er een liter wijn bij.
François stierf op 1 juni 1966. Zijn wens was dat hij ooit 105 jaar zou worden.
Izegem zou moeten wachten tot 1986 om opnieuw een honderdjarige te vieren. Helena Platteeuw mocht dan 100 kaarsjes uitblazen, maar een groots feestgebeuren was niet meer aan de orde. |