Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Onze lezers ontvingen onlangs Ten Mandere nummer 179.

 

 

 

 

 

Halfweg april ontvingen onze abonnees het 179ste nummer van onze periodiek.
Het nummer biedt opnieuw een waaier aan bijdragen.
Stadsgids Guy Hochepied opent het nummer met een bijdrage over de Gloriejaren van KFC Izegem 1953-1955. Historiek van een gouden generatie. Deze bijdrage is in feite zijn paper, ingediend bij het behalen van zijn diploma als stadsgids. Hierin focust hij op de jaren 1953-1955 toen onze enige voetbalploeg die Izegem rijk was, promoveerde van Derde Nationale naar Tweede Nationale. We maken kennis met de toenmalige spelers en beleven als het ware enkele spannende wedstrijden.

We kregen reeds enkele mooie bijdragen van Hendrik Priem en ook dit keer schreef hij een artikel. Hij stelde vast dat Izegem niet altijd als Izegem geschreven werd, maar soms werd er ook Jseghem met hoofdletter J geschreven. Naar aanleiding van een vondst op het internet gaat de auteur dieper in op dit merkwaardig fenomeen en hij ontdekte dat dit bv. ook op enkele bidprentjes voorkwam.

Deelgemeente Kachtem kende rond het einde van de 19de eeuw een markante burgemeester. In zijn artikel Charles Verstraete, een verdienstelijke burgervader, gaat auteur Jacques Viaene dieper in op het leven van deze man. Onderwijzer en landmeter Charles Verstraete maakte ook de Eerste Wereldoorlog mee als burgemeester van Kachtem. Hij startte zijn politieke loopbaan vrij laat, maar bezorgde de gemeente toch tal van infrastructuurwerken.

Izegem kende in de 19de eeuw een nachtwacht. Auteur Jean-Marie Lermyte behandelt dit onderwerp in een drietal bladzijden. Het gaat vooral over de inrichting van deze dienst en wie voor een betrekking solliciteerde.

Naar aanleiding van de overdracht van het industrieel archief van de firma Strobbe werd er door Luc Strobbe en schepen Kurt Himpe een dubbele bijdrage gemaakt over dit archief. Auteur Luc Strobbe heeft het over de indeling, terwijl Schepen Himpe het over het belang van dit archief heeft.

In een voorlaatste bijdrage in dit nummer schenkt Kurt Himpe aandacht aan het wel en wee van Izegem in het voorbije corona-jaar. Ondanks het feit dat er heel wat minder activiteiten konden plaats vinden, kon de auteur toch enkele items aanhalen.

Tenslotte rond Jacques Viaene het nummer af met enkele feiten uit het Kringleven van onze vereniging.

Wie nog geen lid is van Ten Mandere kan deze publicatie en de twee andere nummers van de lopende jaargang bekomen, door het passende bedrag over te schrijven.
U stort daarvoor 17 euro (gewoon lid) of 22 euro (erelid) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. Michelle Brichot, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2021.
U ontvangt dan het reeds verschenen nummer.