Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere-nieuws

 

 

Zoals u allicht vernomen hebt, zal het volgende nummer van Ten Mandere volledig gewijd worden aan de cafés in 1966.
Izegem telde toen 211 cafés. Waarom nemen we het jaartal 1966?
Izegem was nog maar pas gefusioneerd met Emelgem en het stadsbestuur gaf een boek uit met alle adressen van de nieuwe Izegemse bevolking. Geen kiezerslijst, maar een lijst per straat, waarbij rekening werd gehouden met de nieuwe straatnamen. Enkele straatnamen moesten immers veranderen omdat die tweemaal voorkwamen.
We starten in ons nummer met de as Roeselaarsestraat-Gentsestraat-Gentseheerweg. Daarmee zijn we al bijna aan de helft van het aantal cafés.
Vervolgens nemen we de cafés tussen deze as en het kanaal onder de loep. Het grondgebied van Izegem sluiten we af met de zuidkant onder de centrale genoemde as.
Dan komt Emelgem aan de beurt, goed voor 33 cafés. Het grootste aantal was te vinden in de Ingelmunstersestraat.
Kachtem telde er slechts 4
We vonden het nodig om ook het gedeelte tussen de E403 en de oude grens Izegem/Kachtem op te nemen. Er was namelijk een concentratie van cafés tussen Kachtem brakske en het kanaal, toen nog grotendeels grondgebied Rumbeke.
Het wordt een rijk geïllustreerd en speciaal nummer in de reeks van de Ten Mandere-periodiek!
Wie nog geen lid is van Ten Mandere kan deze publicatie en de twee andere nummers van de lopende jaargang bekomen, door het passende bedrag over te schrijven.
U stort daarvoor 17 euro (gewoon lid) of 22 euro (erelid) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. Michelle Brichot, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2021.