Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Torentje van de Heilige Familieschool gered

 

 

Onlangs werd beslist om het torentje dat het oude kloostergebouw van de Heilige Familieschool sierde, een plaats te geven vlak voor de parochiekerk. Eerst moeten er enkele restauratiewerken plaats vinden. De redding was vooral een actie van onze secretaris Freddy Seynaeve. Hij had daarvoor een petitie opgestart en haalde er zelfs de pers mee.
Nu ‘rust’ het torentje in de werkplaats van het VTI en begin volgend schooljaar wordt de restauratie opgestart.
Voor ons een reden om er een oude krant bij te halen, nl. De Gazette van Iseghem van zaterdag 19 november 1898. In die krant werd het verslag weergegeven van de inhuldiging der Nieuwe School aan de Boschmolens. Die vond op maandag 14 november 1898 plaats. Het was mooi weer die dag en de huizen op de wijk waren versierd met talrijke vlaggen, praalbogen en bloemenruikers. Om 14 uur verliet er een stoet het centrum van onze stad en trok richting Bosmolens. Eerst waren er enkele ruiters, gevolgd door het Congregatiemuziek. De Izegemse priesters volgden samen met het stadsbestuur en de oversten van de diverse kloosterorden.
De pastoor zegende de verschillende lokalen van het nieuwe schoolgebouw en een onbekende knaap mocht namens de wijk een dankwoord uitspreken. Henri Nuttens, gemeenteraadslid en bewoner van de Bosmolens mocht in naam van de wijkbewoners iedereen van harte bedanken. Hij wenste de zusters van Maria, de ouders en de kinderen alle geluk toe met dit schoon, gerievig en zoo nuttig en onontbeerlijk gesticht.
In zijn dankwoord had de pastoor het over de bekommernis die hij reeds had van bij zijn aantreden om hier een school te kunnen starten. De wijk Bosmolens was toen al de drukst bevolkte wijk van Izegem. Verder dankte hij Mevr. Vanden Bogaerde en haar zoon Valère Vanden Bogaerde, schepen van Izegem. Zij hadden de grond geschonken.
Tot slot hield de Congregatie nog een korte optocht in de Meensesteenweg. De Zusters van Maria die weldra les gingen geven in de school volgden de muziekmaatschappij en werden overal aangesproken door de buurtbewoners.
In de krant stond ook hoe het gebouw er uit zag: De zalen van het nieuwe schoollokaal zijn zeer ruim, luchtig en uitermate wel geschikt. Langst den eenen kant is de knechtenschole en langst den anderen kant de klassen der meisjes. Beide zijn omringd van wijde speelpleinen, waar de kinders zich naar wensch zullen kunnen vermaken.