Heemkundige Kring

Ten Mandere - Izegem

startpagina
bestuur

nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
links

Tentoonstelling

Izegem 50 jaar geleden. Het jaar 1961

Bibliotheek Izegem

15 december2011 - 15 januari 2012

inkom gratis

 

VOORDRACHT: Izegem in 1961

zaterdag 17 december 2011

André Bourgeois

HEEMKUNDIGE KRING TEN MANDERE IZEGEM ORGANISEERT

TENTOONSTELLING     “HET GEBEURDE IN IZEGEM IN 1961”

In 2002 besloot het bestuur van de  Izegemse heemkundige kring Ten Mandere om ieder jaar een tentoonstelling op te zetten over onze stad een halve eeuw terug: herinneren aan feiten en gebeurtenissen die zich 50 jaar geleden hier hebben voorgedaan, personen memoreren die toen in beeld kwamen  en dit alles gesitueerd in een nationaal, en ruimer zelfs, internationaal kader.

Er werd gestart in 2003 met een retro Izegem 1953. Zo is projectleider en ereburgemeester André Bourgeois, samen met zijn naaste medewerkers Jacques Viaene en Freddy Seynaeve, aan een 9de editie toe.

Vanaf 15 december 2011 tot 14 januari 2012 richt Ten Mandere zijn schijnwerpers nu op het jaar 1961 in zijn tentoonstelling  “Het gebeurde in Izegem in 1961”.  Aan de hand van foto’s, teksten, krantenknipsels, originele documenten en ander illustratiemateriaal, wordt een heel stuk Izegemse  (kleine en grote) geschiedenis uit 1961 weer opgeroepen.

Internationaal memoreert de tentoonstelling o.a. de moord op Lumumba, Gagarin als eerste mens in de ruimte, de Berlijnse Muur, paus Johannes XXIII met zijn encycliek ‘Mater et Magistra’, enzovoort...

Op het nationale vlak blikt men terug op de goedkeuring van de eenheidswet, staking in Izegem, een boeing 707 stort neer nabij Zaventem, Seunens volgt de overleden Van Roey op, nieuwe regering Lefèvre-Spaak  en Rik Van Looy wordt voor de tweede keer wereldkampioen…

In de rubriek Izegemse personalia worden figuren zoals Robert Holvoet, Herman Roelstraete,  Felix Dalle, Pieter Declercq en Joris Dejaeghere belicht.

TM stelt vast dat 1961 een jaar was waarin een opvallende bouwwoede zich manifesteerde. Zo komt er een nieuw rustoord in de Meensesteenweg, krijgt de St.-Rafaëlsparochie een eigen kerk, is er nieuwbouw in het VTI en school Engelbewaarder en krijgt de Lindewijk zijn eigen kleuterschool. Zaal Nele krijgt uitbreiding en de Tiendenschuur wordt afgebroken.

1961 is ook het jaar van het allereerste Herfstmuziekfestival, ETIZ viert z’n 60-jarig bestaan, de Bond der Kroostrijke Gezinnen bestaat 40 jaar, de Boerinnenbond viert zijn gouden jubileum en het Koordeke van Pater Pascal bestaat 25 jaar.

Op sportief vlak noteerde men een Internationaal Zwemfeest in het Stedelijk Badhuis langs het kanaal. Mandelclub verzamelt vijf individuele titels, Belgisch kampioen korporatieve liefhebbers Lionel Rosseel rijdt een dijk van een seizoen, terwijl er met Izegem Kermis een heuse paardenkoers wordt georganiseerd.

In Kachtem worden vijf nieuwe vlaggen ingewijd voor KAV, KWB, ACV en de fanfare. De eerste sociale woningen worden er gebouwd en FC Moderna speelt een internationale voetbalwedstrijd tegen Arsenal  uit Engeland.

In Emelgem vieren de Kerels hun 80 jarig bestaan en komt er een nieuwe school in de Merelstraat.

De tentoonstelling is te bezichtigen in de Erasmuszaal van de Openbare Bibliotheek, Grote Markt, van 15 december 2011 tot 14 januari 2012 en dit tijdens zijn openingsuren.

Voor alle verdere info kunt u terecht bij André Bourgeois, St.-Tillostraat 9, tel. 051/30.19.06. U bent ook bij hem welkom voor een eventuele afspraak voor een door hem geleid bezoek met uw vereniging of gezelschap.

Mis deze afspraak niet ! Het bestuur van Ten Mandere heet u heel hartelijk welkom.

 

 

OPENDEURDAGEN
in ons lokaal op zaterdag 2 en zaterdag 16 oktober 2010.
een fotoverslag

foto's 2 oktober 2010

foto's 16 oktober 2010