Van de heer Charles Schramme kregen we een reactie op onze tweede nieuwsbrief, met name op de bijdrage over het samenstellen van de Izegemse gemeenteraad in 1827. (http://tenmandere.be/nieuwsbrieven/2012/02/190jaargeleden.html)
Daarin stond: Ter vervulling der alsnog opengebleven Raadts-plaatsen in de stedelijke besturen van Iseghem, de heeren J. G. Berlamont, A. Berlamont, B. Crombez en F. Stauthamer.
Over die laatste twee namen kon de heer Schramme volgende familiegegevens toevoegen.
- In relatie met Jean-François Stauthamer [vader van François], hij zou in Brugge geboren zijn (1734 of 1736), huwde met Victoire Debusschere, buiten de door U vermelde François & Marie-Henriette, hadden ze nog twee andere kinderen, Nathalie en Nathalie-Caroline.
- In relatie met François Stauthamer [raadslid]. Hij trouwde met Joanne Maria Joanna Josepha*, een dochter van Charles Wittebolle & Joanna de Veugle (* zuster ? van Josepha ?)
- De ouders van Charles Wittebolle & Joanna de Veugle zijn voor mij een mysterie gebleven.
- De enige Wittebolle waarmee ik met zekerheid een familiale relatie zie is een Juliette Wittebolle (°Harelbeke, februari 1827 of Warcoing, 8 augustus 1825 en gestorven 29 april 1894 in Doornik, getrouwd met Louis Mulle, waarvan een dochter. (brief 1909 aan de dood van Camille Stauthamer).
- In relatie met Robert Stauthamer. Hij trouwde niet en ging op het einde naar Brussel (alleszins in 1861).
- In relatie met Henri de Mûelenaere (burgemeester van Izegem). Het is dank zij die tak dat mijn grootvader nieuws kon overgeven aan zijn ouders toen hij in de Eerste Wereldoorlog als vrijwilliger aan het front zat. Langs een andere weg stammen we af van die familie.
- In relatie met de naam Crombez, Mijn overgrootmoeder, geboren Irma Stauthamer, laatste van die naam denk ik, gaf me een soort tafelbel met een wapenschild op. Na zoeken kwam ik op die naam Crombez (twee pijlen en een boomstam), maar ik zie absoluut geen verwantschap?!..Maar zoals boven vermeld ken ik de voorouders Wittebolle-Veugle niet.
- In relatie met Camille Stauthamer. Jong wenste hij kunstschilder te worden, wat zijn vader (François) niet scheen te aanvaarden. Hij verbleef een tijd in Parijs waar hij verschillende kopieën maakte van schilderijen in het Louvre **(zie bijgevoegde voorbeelden). Dit was als kandidaat voor de wedstrijd "Prix de Rome"...Ofwel als beloning om meegespeeld te hebben? Daarnaast maakte hij portretten van familieleden tot op de dag "dat zijn vader hem verbood verder te schilderen"...wrede tijden... Hij had veel tegenslag, hij verloor op zeer korte tijd twee van zijn drie dochters alsmede zijn jonge echtgenote... niettegenstaande zijn schoonvader arts was... terug wrede tijden... Niettegenstaande al die miserie bleef hij een vriendelijk en aanmoedigend mens. Dit alles volgens wat ik in zijn correspondentie mocht zien...
- We hebben ons altijd afgevraagd van waar die kunstenaarsdraad kon komen. Er is een Antwerpse familie kunstschilders (Philippe & zoon Nicolas Vleughels...soms Veugle geschreven) die ook deelnamen aan die Prix de Rome...
Bestuurslid Bertrand Nolf kon verder een korte kwartierstaat opmaken.
Misschien kunt u nog interessante gegevens toevoegen. We denken bv. aan de link tussen Crombez en Stauthamer. Bernardus Crombez was een muzikant, leraar en handelaar en stichtte de Koninklijke Stadsfanfaren.
De familie Stauthamer komt ook voor in ons artikel over de Lourdesgrot op het Izegemse Kerkplein.
Wie helpt zoeken? U kunt ons altijd mailen. |