Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere-nieuws

 

 

 

nieuwste uitgave
Ten Mandere nr. 177, 40ste jaargang nr. 2

In onze nieuwste publicatie besteden we eerst en vooral aandacht aan het overlijden van ons bestuurslid José Naert. José was onze gewaardeerde penningmeester sinds 2015.
Vervolgens speelt voorzitter Brecht Dutillieux in op de actualiteit. Nu we volop in de coronacrisis zitten was het interessant om eens na te gaan welke ziekten onze regio in het verleden ons parten speelden.
Marc Geldof ontsluiert voor ons een stukje van zijn familiegeschiedenis. Petrus Joannes (Pé) Vuylsteke was een uitstekend vakman en gedreven socialist.
Wie inspiratie wil opdoen voor een virtuele reis doorheen de geschiedenis van spijs en drank kan terecht in het artikel van Brecht Dutillieux.
Bestuurslid Lieve Vandenbussche blikt terug op de drukkerij en winkel van de familie Nonkel op de Korenmarkt. Deze bekende zaak stopte in de loop van het jaar.
Cyriel Moeyaert, eventjes Izegemnaar in de jaren ’60, krijgt een laudatio van Geert Bourgeois en Freddy Seynaeve naar aanleiding van zijn 100ste verjaardag.
Bart Blomme onderzocht het bezit van Izegemnaar Engel Gabriël Messiaen. Deze persoon baatte halfweg de 19de eeuw een blauwververij uit in de Brugstraat in Izegem.
Tenslotte belicht Jacques Viaene de figuur van Augustinus Rosseeuw, Kachtems pastoor in de 18de eeuw.
We sluiten het nummer af met de voorstelling van de nieuwste bestuursleden.
Wie nog geen lid is van Ten Mandere kan deze publicatie en de twee andere nummers van de lopende jaargang bekomen, door het passende bedrag over te schrijven.
U stort daarvoor 17 euro (gewoon lid) of 22 euro (erelid) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2020.
U ontvangt dan de reeds verschenen nummers.

 

Opening Ten Mandere-archief vanaf 12 september 2020
We kregen de toestemming om onze leeszaal van ons archief opnieuw te openen. We danken daarvoor het Izegemse stadsbestuur, want zoals u weet bevindt ons lokaal zich op de vierde verdieping van het Izegemse stadhuis.
Concreet gezien betekent dit dat we toch met enkele zaken rekening moeten houden. Hieronder volgen de richtlijnen.

Het coronavirus zorgde ervoor dat de deuren van het Ten Mandere-documentatiecentrum noodgedwongen een tijd dicht bleven. Via dit schrijven melden we dat de werking van het documentatiecentrum op zaterdagvoormiddag (9u – 11u30 op de vierde verdieping van het stadhuis) opnieuw van start gaat op zaterdag 12 september.
Uiteraard gebeurt dit enkel binnen het naleven van de onderstaande voorzorgsmaatregelen.

  • Blijf thuis als je je ziek voelt of bent.
  • Het dragen van een mondneusmasker is verplicht in het volledige stadhuis. Enkel wanneer men aan tafel zit in het documentatiecentrum, kan het mondneusmasker afgezet worden.
  • Bij het betreden van het documentatiecentrum ontsmet je de handen via de ontsmettingsalcohol die daar voorzien is.
  • Houd minstens 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Het verantwoordelijke Ten Mandere-bestuurslid zorgt voor voldoende ventilatie door o.a. het openen van de deur naar de traphal. Het bestuurslid reinigt voor- en nadien de werkplaats met reinigingsproduct en doekjes.
  • Het aantal bezoekers dat gelijktijdig aanwezig mag zijn in het documentatiecentrum is vastgelegd op maximaal 6 (zes).
  • Vooraleer het documentatiecentrum te kunnen bezoeken, dient men te reserveren via onze bibliothecaris Jacques Viaene, jacques.viaene@tenmandere.be
  • Beperk verplaatsingen in het documentatiecentrum tot het nodige (bv. uithalen boeken of kranten).