|
Onlangs ontvingen onze abonnees het 180ste nummer van ons tijdschrift. Het is volledig gewijd aan het rijke caféleven in de jaren 1960. De auteur Bart Blomme neemt de lezer mee op kroegentocht in het jaar 1966. 210 cafés passeren de revue. Het nummer werd geïllustreerd met meer dan 180 foto’s.
Het bleek een succes! We kregen al tal van positieve reacties.
Wat brengt het 181ste nummer?
In Brugge was er tot eind de jaren 1960 een Izegemse studentenvereniging voor seminaristen.
De toekomstige priesters hielden er een verslagboek bij en bestuurslid Geert Vermeulen grasduinde in dit uniek exemplaar.
Voorzitter Brecht Dutillieux ‘fileert’ het wel en het wee in het jaar 1947. Allerlei nijverheden, ambachten, zelfstandigen, enz… worden er voorgesteld.
In een vroeger nummer hadden we het al over de vriendschap tussen schrijver Hugo Claus en de Izegemse Anatole Ghekiere. Hendrik Priem ontdekte nog heel wat nieuwe gegevens en dit pende hij neer in een boeiende bijdrage.
Bart Blomme besteedt dan weer aandacht aan de familieleden Rodenbach. Niet die van Roeselare, wel afkomstig uit Roeselare, maar woonachtig in Izegem. En jawel, ze zijn allemaal min of meer familie van de schrijver Albrecht Rodenbach.
Lieve Vandenbussche praat graag met haar medemensen. Ze trok erop uit en schreef een mooi relaas over de schietspoelenfabriek Verbeke uit de Roeselaarsestraat.
Hekkensluiter Jacques Viaene heeft het over de Kachtemse Theresia Vanneste. Ze stamde uit een rijke familie, maar bedacht de Sint-Jansparochie met talrijke giften bij haar overlijden. |