Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Maria Pharailda Pillen, Mietje van café ‘den Abeele’.

 

 

 

Maria werd in Rumbeke op dinsdag 14 augustus 1855 geboren als dochter van Joannes Pillen en Rosalia Verhaest.
Zij huwde als landbouwster op woensdag 26 september 1877 in Dadizele met smid Carolus Ludovicus Rousseau. Hij was in Izegem geboren op zaterdag 27 augustus 1831 als zoon van Petrus Joannes Rousseau en Rosalia Vandendriessche.

Carolus had al een huwelijk achter de rug. Hij huwde op 2 mei 1857 in Moorsele met Constantia Virgenia Demeestere (1819-1874) en samen hadden ze een dochter, Leonia Rousseau.

Drie jaar na het overlijden van zijn vrouw huwde hij dus met Maria Pharailda Pillen.
Samen hadden ze 10 kinderen
Alexius Maximilianus Josephus Rousseau (°1879)
Elisa Josephina Rousseau (°1880)
Euphrasia Maria Rousseau (°1881)
Helena Silvia Rousseau (°1883)
Josephus Rousseau (°1884)
Alphonse Maria Aloise Rousseau (°1886)
Juliana Maria Rousseau (°1887)
Maria Magdalena Rousseau (°1892)
Martha Rousseau (°1896)
en een doodgeboren zoontje (°1897)

Toen het koppel in 1877 huwde was Carolus al een tijdje smid op de Abeele. Tot aan haar overlijden baatte zijn eerste vrouw het café ‘Abeele’ uit.
Het café was al bekend sinds 1653 en viel toen onder het graafschap van Ruymbeke in Izegem. Het was lange tijd ook een brouwerij en men bood er logement aan.
Het echtpaar Rousseau-Demeestere huurde dit gebouw toen van Leonard Crevits, notaris uit Rumbeke.

Op 17 september 1891 werd het echtpaar Rousseau-Pillen eigenaar van het café en de smidse voor 2700 fr.

Een gebeurtenis uit 1900 zal de familie lang bijgebleven zijn: Iseghem. – Maandag hebben twee kerels van Iseghem in de herberg ‘Den Abeele’ 17 ruiten uitgeslagen en de deur ingestampt; daarna hebben zij de vrouw en de dochter Rousseau mishandeld. De policie werd verwittigd en de agenten Debaes en Lescauwier kwamen spoedig ter plaatse, doch de schelmen waren reeds gevlucht. De policie is er ’s avonds in gelukt een der daders aan te houden. (Gazette van Brugge, 12 mei 1900).

 

Toen Carolus op maandag 19 maart 1906 stierf, werd er een inventaris opgemaakt bij notaris H. Vande Moortele (6 juni 1906). Een vroeger opgemaakt huwelijkscontract bepaalde dat de langstlevende partner het vruchtgebruik had van het woonhuis, dienende voor herberg genaamd ‘den Abeele’, suikerijdrogerij (cichoreiast), afhankelijkheden en omtrent 14 a erf.
Naast het woonhuis was er ook een smidse met magazijn. De inboedel van het café bestond uit: toog, 65 bierglazen, 20 kleine bierglazen, enkele vaasjes en kleenigheden, vier likeurflessen, quinqet, horloge, vier tafels, stoof, 18 stoelen, spiegel, crucifix, alles samen voor een waarde van 109,50 fr.
In de kelder vond men 14 tonnen bier aan 18 fr.
Het smidsemateriaal was al verkocht aan zoon Alexis Rousseau voor 950 fr.

Twee maanden later werd het patrimonium te koop aangeboden. Eene van ouds gekende herberg genoemd ‘Den Abeele’ te Iseghem, wijk Abeele, langst den steenweg naar Rousselaere, uitmakende den hoek van zelfden steenweg en den heirweg naar Ouckene, samengesteld uit schenkplaats, twee voorplaatsen, achterplaats, twee vouten en twee kelders, bovenkamer en grooten zolder; verders kour, chicorei-ast, peerdenstal, remisen en verdere gerieven voor een grootte van zeven aren twintig centiaren, palende noord en west Leonard Van Thournout-Herman te Iseghem, nog noord gemelden steenweg, zuid den heirweg naar Ouckene, oosten ten westen loopenden gemelden steenweg.
Als koop twee werd de smidse vermeld (een apart gebouw dus!): Een woonhuis met smis, werkwinkel, verdere gerief en land, gelegen als voorgaande, uitmakende den hoek van gemelden steenweg en van de heirwegen naar Ouckene en den Mol, voor eene grootte van acht aren vijftig centiaren, palende noord gemelde heirweg, zuid de weduwe en kinders Denys-Spillebeen te Iseghem, oost den steenweg en de Molstraat en west koop drie.
Koop drie was een woonhuis met poort en land, koop vier nog een woonhuis en koop vijf een hoveniershof. Men had ook nog eigendommen in Moorslede: een woonhuis-herberg ‘Den Klauwaert’ op de plaats.
Alles werd uiteindelijk verkocht op vrijdag 17 augustus 1906 in het Izegemse vredegerecht.
Herberg ‘Den Abeele’ werd verkocht aan de weduwe Maria Pillen voor 8000 fr. De smidse kon haar zoon Alexis Rousseau kopen voor 4550 fr.
Maria – Mietje – Pillen kon dus haar café verder openhouden. Ze overleed op 24 november 1928.

Ze werd opgevolgd door dochter Julia Rousseau (°25 april 1887). Euphrasia Rousseau nam de zaak over en haar dochter Maria Oosterlinck volgde haar in 1956 op. Op 1 januari 1989 nam de kleindochter van Maria en dochter van Rika Vandenbulcke, Corine Vansteenkist, de tapkraan over.
Maar de naam ‘Mietjes’ bleef bestaan tot men in 2016 besliste om het café te slopen.

.