Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

Het kasteel Blauwhuis was eventjes een school.

 

 

 

 

Toen de oorlog uitbrak in mei 1940 werd de abdij van Zevenkerken omgetoverd in veldhospitaal en telde ze vlug tot achthonderd gewonden die in de kloostergangen lagen. De school kon echter blijven doorgaan tot op 25 maart 1942 de Organisatie Todt de abdij en de school bezette.
De 120 monniken werden verjaagd, de abdij moest leeggemaakt worden en ook de 120 leerlingen moesten de gebouwen verlaten. De lagere afdeling (drie klassen) verhuisden naar het kasteel Het Blauwhuis, ten huize van de familie Gillès de Pélichy, de drie hogere klassen namen hun intrek op het landgoed van de familie de Kerckhove d’Exaerde in Bellem.
Pater Laurent van der Mensbrugghen werd de prefect in Izegem. In 1943 moest het kasteel van Izegem ontruimd worden en vonden de leerlingen onderdak in de schoenfabriek van de familie Defauw. De leerlingen bleven in Izegem tot na de landing in Normandië.

De foto’s tonen de eetzaal van het kasteel waar een klas werd ondergebracht; de slaapzaal is in de schoenfabriek Defauw en ook in de borstelfabriek van Raymond Werbrouck kregen leerlingen les.
Op het bijhorend plannetje zien we verder dat de kapel van Ave Maria gebruikt werd als plaats waar de leerlingen de liturgische vieringen konden bijwonen. Een bijgebouwtje van dit klooster werd ingericht als keuken en eetplaats.
Twee priesters, waaronder de rector, verbleven ten huize Sagon en Carpentier, de andere priesters in de orangerie van het kasteel, huis en fabriek Defauw, fabriek Werbrouck en Grillet.

Foto’s afkomstig uit het boek ‘Een school met een visie. Abdijschool van Zevenkerken 1910-2010’.