Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere-nieuws.

.

 

 

 

Geert Vermeulen wordt onze nieuwe voorzitter.
Ten Mandere, gesticht in 1960, is aan haar vierde voorzitter toe. Voorzitter Brecht Dutillieux nam in februari ontslag en in de bestuursvergadering van mei werd Geert Vermeulen vlot verkozen tot nieuwe voorzitter.
Geert Vermeulen is geen onbekende in het Izegemse verenigingsleven. Na zijn loopbaan als leraar en directeur van een lagere school volgde hij in 2013 de opleiding tot stadsgids en sindsdien is hij vaak te vinden in het museum. Hij is koorlid bij Die Boose en lid van de kerkraad van het Heilig Hart en van het Izegemse Centraal Kerkbestuur. 

In 2018 werd hij ook lid van de heemkundige kring. Tot nu toe was hij, samen met Jacques Viaene en Freddy Seynaeve de drijvende kracht achter de jaarlijkse succesvolle tentoonstelling ‘Het gebeurde 50 jaar geleden in Izegem’. Hij leverde ook al enkele bijdragen voor ons tijdschrift.
Geert ziet het volledig zitten om samen met het bestuur verder historische informatie over onze stad te verzamelen en onderzoekswerk te verrichten.

Ten Mandere viel in de prijzen
Tijdens de ‘eerste nacht van de gouden merletjes’ slaagde onze kring erin om een gouden merletje te bemachtigen in de categorie ‘cultuurproduct’. Een merletje is een gestileerde eend zoals die voorkomt op het Izegems wapenschild.
In de reeks ‘cultuurproduct’ waren er vier genomineerden. Wij haalden het met de publicatie van het tweede Ten Mandere-nummer van 2021, het zgn. ‘Cafénummer’. Een publicatie, van de hand van Bart Blomme, waarin 201 cafés werden voorgesteld die er voor zorgden dat de Izegemnaar in 1966 geen droge keel kreeg. Van dit nummer werden er 850 exemplaren verkocht.

.