Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ter nagedachtenis aan Freddy Seynaeve

 

 

 

 

 

Op 20 februari 1979 werd Freddy Seynaeve, toen onderwijzer aan de school Heilige Familie, opgenomen in de bestuursploeg van Ten Mandere. Hij was toen zeker het jongste bestuurslid. Van een actief bestuurslid werd ook een bijdrage voor het tijdschrift verwacht. Freddy schreef in 1981 zijn eerste artikel over de ‘Stadhuizen in Izegem’ (TM nr. 59).
In diezelfde periode was hij ook actief in het bestuur van de Koninklijke Harmonie van de Congregatie. Vanuit die functie schreef hij, samen met André Mistiaen, een bijdrage over ‘Fernand Sagon, winnaar van de cultuurtrofee 1988’ (TM nr. 88). En in 2003 volgde de ’Kroniek van de laatste 25 jaar Koninklijke Harmonie van de Congregatie’, in samenwerking met Eric Thibau (TM nr. 127).
Het schrijven was voor Freddy geen probleem. Maar ook in zijn mondeling taalgebruik was duidelijk zijn Latijnse vooropleiding te merken. Daarvoor zal ongetwijfeld de invloed van zijn leraar in het Sint-Jozefscollege, taalpurist Cyriel Moeyaert, bepalend geweest zijn. Een paar jaar geleden ontmoette hij hem nog bij de voorstelling van het vriendenboek voor Erik Vandewalle.
Dezelfde gedrevenheid voor een verzorgde taal kwam tot uiting in Freddy’s lidmaatschap van Klub2 binnen de jeugdclub La Verna. Hij was er nauw betrokken bij de organisatie van ABN-avonden, uitstappen naar Frans-Vlaanderen en andere culturele activiteiten.
Niet alleen een verzorgde taal maar ook een punctuele ingesteldheid voor het secretariaatswerk in Ten Mandere waren de opvallende eigenschappen van Freddy als  contactpersoon voor de heemkring. Hij nam die taak vanaf 13 januari 2007 over van Robert Leroy die in het schooljaar 1958-1959 zijn klastitularis in de zevende voorbereidende klas van het college was.
In 2010 vierde Ten Mandere zijn vijftigjarige bestaan. Er verscheen een speciaal nummer over de geschiedenis van de voorbije halve eeuw (TM nr. 146-148). Freddy nam de rubriek ‘Vijftig jaar sociale geschiedenis’ voor zijn rekening. Een volgende bijdrage verscheen in 2015. Daarin richtte hij de aandacht op het verdienstelijke werk van Elien Spillebeen, ‘Vredesvrouw 2014’. In 2018 schreef hij een ‘In Memoriam Roger Vandenbroucke’ en in zijn laatste bijdrage beschreef hij het ‘Curriculum Cyriel Moeyaert’.
Ook in het opzoekingwerk maakte Freddy zich verdienstelijk. Vanaf 2003 maakte hij deel uit van de werkgroep rond André Bourgeois bij de opmaak van de tentoonstelling ‘Het gebeurde 50 jaar geleden in Izegem’.
In het najaar van 2020 lanceerde Freddy een petitie om het torentje van de oude kloosterkapel van de basisschool H. Familie te bewaren. Die kapel werd, in functie van een nieuwbouwproject, met een aantal oude klaslokalen gesloopt. Het torentje bleef bewaard, wordt in het Vrij Technisch Instituut van Izegem gerestaureerd en krijgt binnenkort een plaats op het plein voor de kerk.
Tot op vandaag was Freddy Seynaeve het bestuurslid met het grootste aantal dienstjaren op zijn actief: 43 jaar lid van het bestuur waarvan 15 jaar als secretaris. Zijn secretariaatswerk werd onlangs overgenomen door Ann Lesage.
Met Freddy verliezen wij – andermaal – een zeer gewaardeerde medewerker. Het bestuur biedt echtgenote Yvette en de familie zijn oprechte deelneming aan en wenst hen veel sterkte bij dit heengaan.