Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere nr. 183 in de maak!

 

 

 

 

 


Onze trouwe lezers mogen eind augustus een nieuw TM-nummer in de bus verwachten. Daarin heeft Geert Vermeersch het over de meidagen 1940 in Izegem. Met een oorlogsonderwerp is hij niet aan zijn proefstuk toe. In 2018 onderzocht hij al de bevrijding in de drie deelgemeenten, eerder kwamen de slachtoffers van Schuwe Maandag 1918 in Kachtem al aan bod (2014) en nam hij al een aantal oorlogsdagboeken voor ons door.
De auteur heeft het deze keer dus over het begin van de Tweede Wereldoorlog. Stap voor stap zien we welke Belgische regimenten zich terugtrekken via de Leie en het kanaal Roeselare-Leie. Tot en met 28 mei werd er in onze buurt hevig oorlog gevoerd. We denken maar aan de monumenten in Kachtem en Emelgem die ons eraan herinneren. Ook Izegem zelf werd niet vergeten. Een lijst met de slachtoffers van die gruwel werd eveneens opgenomen in deze bijdrage.
Lieve Vandenbussche weet ons nog steeds te informeren over het rijke Izegemse schoeiselverleden. Dit keer geeft ze ons meer uitleg over de schoenfabrieken, elders in ons land, die toch mee wensten te profiteren van het Izegemse succesverhaal. Ze doet dit aan de hand van zogenaamde stempels, die op de binnenzool van de schoenen werden aangebracht.

Wie nog geen lid is van Ten Mandere kan deze publicatie en de twee andere nummers van de lopende jaargang bekomen, door het passende bedrag over te schrijven.
U stort daarvoor 17 euro (gewoon lid) of 22 euro (erelid) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. Michelle Brichot, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2022.