Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere-nieuws

 

 

 

 

Welkom secretaris Ann Lesage
Ann vervoegde onlangs ons bestuur en meteen kreeg ze, na het overlijden van Freddy Seynaeve, het secretariaat aangeboden. Ann is beroepshalve werkzaam in de toeristische sector bij ‘Mandelcar’. Daar heeft ze ook een administratieve functie, dus haar taak binnen Ten Mandere is niet zo nieuw voor haar. Verder is Ann ook een gedreven Izegemse stadsgids. We wensen haar veel succes toe!

Tentoonstelling ’50 jaar geleden… Het gebeurde in Izegem in 1972’
De werkgroep ‘tentoonstelling’ is reeds volop bezig aan de voorbereiding ervan.
1972 is internationaal gezien, het jaar waarin de Amerikaanse president Nixon een bezoek bracht aan de Chinees Mao Zedong in Peking, de aanval van de Hutu-guerilla’s in Burundi, de gevangenisneming van de kopstukken van de Rote Armee Fraktion, enz..
Nationaal werd de regering van Gaston Eyskens V geïnstalleerd en won Eddy Merckx voor de vierde keer de Ronde van Frankrijk.
Centraal in onze tentoonstelling staan natuurlijk de gebeurtenissen in Izegem in dat jaar. Overal in de stad werden nieuwe, witte straatnaambordjes geplaatst, er waren verfraaiingswerken op het Ter Beursplein, Mandelgalm bracht in februari het toneelstuk ‘Romance rond Artikel 17’, enz…

Wie fotomateriaal ter beschikking wilt stellen, kan altijd contact opnemen met onze voorzitter.

Nieuws vanuit ons documentatiecentrum.
Elke zaterdag zijn er een viertal vrijwilligers op post op te helpen bij het klasseren van rouwprentjes. Onlangs kregen we immers een belangrijke collectie met voornamelijk Izegemse rouwprentjes. Ook onze rouwbrieven worden verder geïnventariseerd. Ruim 30 000 brieven zijn al opgeslagen op de computer, wat het zoeken zeker vergemakkelijkt. Niet alleen Izegemse rouwbrieven en -bidprentjes worden op die manier bewaard. We hebben ook ruimte beschikbaar gemaakt, voor een deel van de documentatie van de dekenij.
Verder is er een groep vrijwilligers actief in het stadsarchief. De laatste hand wordt gelegd aan het inventariseren van de bouwplannen. Ook de Izegemse gemeenteraadsnotulen worden op die manier toegankelijker gemaakt.