Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

De inventaris van meubelen toebehorende aan de kerkfabriek van Izegem in de Sint-Tillokerk, opgemaakt op 13 september 1861

 

 

 

 

 



  • Vijf altaren:
    a) Hoog altaar geplaatst in 1859, gebeeldhouwd in eikenhout met vergulde boorden. Daar staan de beelden op van de vier evangelisten, gemaakt door Van Arendonk uit Antwerpen.
    Een groot schilderij van het Heilig-Hart van Jezus; twee kleine beelden: Petrus en Paulus, door Vermote uit Kortrijk, gifte ter waarde van 12 000 fr. van de baron Gillès de Pélichy.
    b) Het altaar ter ere van O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, geplaatst in 1861, in zacht hout en geschilderd, waarin een beeld staat van de Onbevlekte Ontvangenis en twee andere (H. Joachim en de H. Moeder Anna), gift van baron Gillès de Pélichy van 5000 fr.
    c) De twee zijaltaren in eikenhout, die men nog aan het maken is.
    d) De twee draagbare altaren en de kruiskapellen met de beelden van de H. Hilonius, Appolonia, Anna en Godelieve.
  • Een oude preekstoel in eikenhout, gebeeldhouwd ten jare 1733.
  • Zes grote biechtstoelen in eikenhout, gebeeldhouwd, versierd met beelden van de Goede Herder, Maria Magdalena, Het alziend oog, God de Vader (2x) en Joannes Nepomucenus. De zijkanten zijn versierd met twaalf medaillons. Die stellen de hemel, de hel, het oordeel, de dood, de H. Hironiemus, Gregorius, Maria van Egypte, Maria Magdalena, Ambrosius, Augustinus, David en Petrus voor.
  • Acht schilderijen gemaakt door Bernardus Crombez van Izegem.
  • Vier nieuwe afsluitingen:

- een geplaatst in 1855 voor de kruiskapel van de zuidkant van de kerk, gemaakt in eikenhout in opdracht van architect Croquison, gift van de baron Gillès de Pélichy.
- een identieke, geplaatst in 1860 voor de Kruiskapel aan de noordkant der kerk, gemaakt door Geerlandt van Izegem voor 2754,19 fr.
- een afsluiting uit 1859 voor de doopkapel in Valencijns eikenhout door L. Declerck, Izegemnaar voor 1515 fr., gift van Charles Baron Gillès de Pélichy ter gelegenheid van zijn intrede bij de Jezuïeten.
- en een geplaatst in 1858 voor de kapel van het Heilig Graf, gemaakt in zacht hout en geschilderd voor 1460,30 fr.

  • Doopvont in marmer met deksel in acajou.
  • Heilig Graf met daarbij een kruis, een spons, een lans, twee engelen, een stenen beeld van Ecce Homo, een beeld van Onze-Lieve-Vrouw en van Onze-Lieve-Heer, tijdens zijn kruisafneming.
  • 1200 kerkstoelen in essenhout gemaakt en 20 zitbanken.
  • Schilderijen van de H. Hilonius, door Van Moerkerke; van de H. Rozenkrans, beide hangen aan de noordkant van de kerk; van de Doornkroning van Christus (uit de ‘l’Ecole de l’Espagne’); van de H. Franciscus de Hieronymo; van de H. Antonius. Deze laatste drie hangen aan de zuidkant van de kerk bij de zijaltaren; Schilderij van het Heilig Hart van Jezus; van het Heilig Hart van Maria en deze beide hangen naast het altaar, gemaakt door Bernardus Crombez.
  • 6 grote koperen kandelaars, 6 in hout gebeeldhouwd en verguld, 6 kleine in tin, 4 in koper, 4 in hout, allen geschikt om op het altaar te plaatsen. 2 koperen voor de processies; 2 ijzeren; 22 koperen en 12 in gegoten ijzer om de kerk te verlichten.
  • Een dubbele coronaluchter in koper met lampen voor het eeuwig licht, gemaakt in 1859 door Grossé te Brugge. Gift van de kinderen van de heer baron Gillès de Pélichy, 1050 fr.
  • Een ijzeren communiebank met tabletten in acajou.
  • Zitbanken in eikenhout: twee in het koor voor priesters, koster en zangers; twee in de kerk voor de heren leden van de kerkfabriek en voor de dismeesters; een voor de heren burgemeester en schepenen.
  • 14 oude statiën van de kruisweg, opgehangen aan de pilaren en geschilderd door Bernardus Crombez en twee nieuwe geplaatst in de kruiskapellen, geschilderd door Vermote.
  • De hoogzaal in zacht hout, geschilderd met orgel en orgelkas in eikenhout, muziekboeken; 3 lessenaars en een ingelijst reglement.
  • Het nieuw stenen beeld van de H. Hilonius door Arendonk uit Antwerpen, staande boven de kerkdeur is gewijd door zijne Hoogweerdigheid bisschop J. B. Malou op 10 juni 1861 en kostte 500 fr.

In de verdere beschrijving kwamen nog achtereenvolgens aan bod: de bergplaats, de grote en kleine sacristie, het zilverwerk, de toren (klokken) en de pastorie.