Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Nieuw Ten Mandere-nummer

 

 

 



Eind augustus rolde een nieuw Ten Mandere-nummer van de pers met daarin als hoofdbijdrage een onderzoek gevoerd door Geert Vermeersch over de meidagen van 1940 in Izegem. De auteur begint met het terugtrekken van het Belgisch leger en focust daarbij op het regiment dat uiteindelijk een tijdlang Izegem en omstreken probeert te verdedigen.
De gebeurtenissen in Izegem, Emelgem en Kachtem worden daarbij dag per dag beschreven. Ook de andere zijde, de Duitse kant, komt daarbij aan bod. Verder vermeldt de auteur de Izegemse slachtoffers en plaatst die in de juiste context.
Jacques Viaene schreef over Romain Maes, de laatste koster (kerkbaljuw) van de Sint-Tillokerk. Romain verblijft nu in de Plataan, maar heeft nog steeds zijn ijzersterk geheugen. Hij was bereid om aan Jacques zijn leven en zijn werk in en buiten de kerk te vertellen.
Een andere bijdrage gaat over het Izegemse voetbal, meer bepaald KFC Izegem. Maurice Ghesquière, zelf ooit speler en trainer van deze ploeg verzamelde in zijn leven heel wat fotomateriaal. Met dit materiaal, door zijn zonen geschonken aan Ten Mandere, noteert auteur Guy Hochepied enkele markante gebeurtenissen van deze voetbalploeg.
In 2006 studeerde Dries De Zaeyteijd af als Izegemse stadsgids. Hij maakte toen een paper over de Izegemse velodroom, velo’s en velokoersen. Nu is hij wetenschappelijke medewerker aan het Roeselaarse museum KOERS. Een meer geschikte persoon konden we dus niet vinden om de oorsprong van Izegemse fietsengeschiedenis te reconstrueren. Wist u bv. dat er ooit een velodroom in Izegem was?
Ten slotte besteedt Jacques Viaene aandacht aan het overlijden van onze secretaris Freddy Seynaeve en wordt onze nieuwe voorzitter Geert Vermeulen voorgesteld.

Wie nog geen lid is van Ten Mandere kan deze publicatie en de twee andere nummers van de lopende jaargang bekomen, door het passende bedrag over te schrijven.
U stort daarvoor 17 euro (gewoon lid) of 22 euro (erelid) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. Michelle Brichot, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2022.