Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere-nieuws

 

 

 

Binnenkort: Tentoonstelling: Het gebeurde in Izegem in 1972
Tussen 17 december 2022 en 15 januari 2023 is het weer zover! Ten Mandere katapulteert u dan terug naar 50 jaar terug: het jaar 1972.

Harmonie Leo XIII vierde toen haar 50-jarig bestaan en de Izegemse studentenclub ‘Moeder Ghistelbeke’ had toen ‘nog maar’ 15 jaar op de teller staan.
De Duitse stad Siegen had een boontje voor Izegem, want in het weekend van 22 en 23 april vonden er heuse verbroederingsfeesten plaats. Drie militairen kwamen bij die gelegenheid vanuit Siegen te voet naar Izegem.
Af en toe werd er een nieuwe winkel geopend: Wie kent er nog ‘Roodkapje’, dé plaats waar alles voor de aanstaande baby kon gekocht worden?
Moderne vrouwen deden dan weer de was in wassalon ‘Miele’ bij de Paterskerk.
Ten Mandere presenteerde het dagboek van Vandewalle, Mia Deprez stelde tentoon in eigen stad en Eric Bruneel werd een ‘gewichtig’ kunstenaar genoemd.
Sportief Izegem werd ook dit keer niet vergeten: Mandelclub bestond 25 jaar, Cyriel Rommel schoot zich tot keizer, DeKa werd kampioen en het sportterrein Isis werd geopend.

En wist u dat de cabine op de schoorsteen van de elektriciteitscentrale ook 50 kaarsjes mag uitblazen?

Dit en nog veel meer kunt u terugvinden op de tentoonstelling in de Erasmuszaal van de bibliotheek tijdens de openingsuren van de bib.

Maar er is meer! Ook nu kunnen 50-jarigen de rubriek ‘Geboorten’ uit de plaatselijke krant aanvragen. Zo ziet u meteen wie ook nog in diezelfde periode geboren is. Wie deze aankondiging wenst te ontvangen hoeft alleen maar je naam (en als het kan je toenmalig adres) te mailen naar geert.vermeulen@tenmandere.be.
Wie geboren is eind januari, zal er zelfs een zeer bekende judoka in terug vinden!
En welke waren de vijf populairste jongens- en meisjesnamen in 1972?

Nieuw dit jaar is een wedstrijd die u terug kunt vinden in het bijhorende krantje. Abonnees krijgen zo’n krantje bij het volgende Ten Mandere-nummer. Ook op de tentoonstelling zullen er krantjes te vinden zijn. En natuurlijk hoort er bij een wedstrijd een passende prijs!