Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Zondag 15 september 1946: Bevrijdingsfeesten in Izegem

 

 

 

Halfweg september 1946 maakte stad Izegem zich op om de bevrijding te vieren na vijf jaar oorlog.
Op 8 september had men de Dankkapel in de Roeselaarsestraat feestelijk ingewijd, maar nu was het de beurt aan de stad zelf om te feesten.
Reeds om half tien werden de Oud-Politieke Gevangenen op het stadhuis ontvangen. Daar kregen ze van het stadsbestuur een nieuwe vlag. Onder begeleiding van de Stadsfanfaren werd die naar de Sint-Tillokerk gebracht waar de vlag om 10 uur werd gewijd. E. P. Theodoor van de paters Kapucijnen verzorgde het sermoen.
Stipt om kwart over elf werd, eveneens op het stadhuis, de gouverneur Pierre Van Outryve d’Ydewalle ontvangen. Een half uur later verzorgde de Harmonie Leo XIII een aperitiefconcert op de kiosk. Die stond opgesteld op de Korenmarkt.
Een half uurtje later werd er een bezoek gebracht aan de Elektriciteitscentrale. Deze instelling vierde haar 45-jarig bestaan.
Rond 1 uur in de namiddag werd er een verzorgd feestmaal aangeboden aan de gouverneur. De stadsfeestzaal, achterin het stadhuis, was keurig opgesmukt zodat de maaltijd daar kon plaats vinden.
Twee uur later werden de Oud-Politieke Gevangen, Weerstanders, Gedepoorteerden, Oudstrijders uit 14-18 en die van 40-45 verwacht in de Burgemeester Vanden Bogaerdelaan. Daar werd, samen met andere Izegemse groepen, een stoet gevormd die rond 16 uur op de Grote Markt aankwam.
Vandaar vertrokken de genodigden naar de Korenmarkt en werd het nieuwe monument van de Tweede Wereldoorlog onthuld. Er volgde een bloemenhulde en burgemeester Allewaert, de gouverneur, een vertegenwoordiger van de koning en van het ministerie van Landsverdediging staken er een speech af. De vaderlandse liederen sloten deze plechtigheid af.
Om 17 uur volgde nog een kunstconcert op de kiosk. Er werd daarvoor een beroep gedaan op de Harmoniekapel van de N.V. Nederlandse Gist-en Spiritusfabriek van Brugge. 70 muzikanten namen plaats op de kiosk.
Nadien was het de beurt aan de elektriciteitscentrale om de viering voort te zetten. Ze hadden kosten noch moeite gespaard om het Stationsplein en de Korenmarkt in een feeërieke verlichting om te toveren.
Tenslotte werd om 21.30 uur nog een muziekconcert gebracht door de Stadsfanfaren. Het geheel werd afgesloten met een knalvuurwerk, zoals het beschreven stond in De Mandelbode van 14 september 1946.