|
Adjudant Van Herck was, samen met enkele collega’s, in de vroege ochtend van 6 februari 1943 op weg naar Sint-Eloois-Winkel toen er een auto probeerde te ontkomen aan deze patrouille. Van Herck moest uiteindelijk zijn wapen gebruiken. Er werd niemand gewond, maar de fiets van Van Herck was kapot.
We nemen het verslag, geschreven door adjudant Van Herck, commandant van de Izegemse brigade integraal over:
Ik heb de eer U ter kennis te brengen, dat de Rykswacht op 6 Februari 1943 in de volgende omstandigheden gebruik gemaakt heeft van de wapens.
Op voormelden datum om 5 uur verliet Adjudant VAN HERCK, vergezeld van Ie wachtmeester GEERAERD, wachtmeesters TYTECA en VANDEDRYNK de kazerne om zich te begeven naar de gemeente ST. ELOOIS-WINKEL, ten einde er een persoon op te zoeken in verband met den moord gepleegd te ROLLEGEM-KAPELLE op 4 Februari j.l. op den persoon van GHESQUIRE, Polydor.
Om 5.20 uur gekomen te IZEGEM ‘Brugstraat’ aan den overweg ‘Lyn ROESELARE-KORTRYK’ moesten wy stoppen aan den gesloten barreel en bemerkten, dat een autovoertuig met niet geblindeerde lichten door de Brugstraat in onze richting gereden kwam.
Vermoedende met een smokkelauto te doen hebben, stelden wy ons op achter den gevel van een huis, vlak by den overweg. Zoodra den autovoerder aan den overweg gekomen was, waarvan de barreel nog gesloten was, lichtte hy met eene zaklamp in onze richting, zwenkte de Albertlaan in en stuurde zyn voertuig recht in myne richting (Adjudant VAN HERCK) zoodat ik nog enkel den tyd had om weg te springen, terwyl myn rywiel onder het voertuig verdween.
Daar ik goed bemerkt had, dat den autovoerder zyn voertuig stuurde met het inzicht my omver te ryden, heb ik dadelyk twee kogels afgeschoten in de richting van de banden, doch den auto, waarvan den bestuurder de snelheid verhoogde, verdween in de richting van de Vredestraat via KACHTEM [sic].
Door de lichten van het voertuig, hebben wy vastgesteld, dat dit een gesloten personenauto was, zwart van kleur, doch gezien wy sedert half Januari j.l. geen batteryen meer bezitten voor electrische zaklampen, is het ons niet mogelyk geweest eene nadere beschryving van het voertuig op te nemen, noch na te gaan, hoeveel personen er nevens den bestuurder gezeten waren.
Er werd geen Rykswachter gekwetst.
Het vorenste gedeelte van myn rywiel werd beschadigd.
Te Izegem, den 6 Februari 1943
Adjudant Van Herck, Commandant der brigade.
Twee van deze rijkswachters, Henri Van Herck (1897-1979) en Joseph Vandedrynck (1901-1945) werden later naar Duitsland overgebracht. Vandedrynck overleed in Gross-Rosen.
|