|
Boven de ingangsdeur van de Sint-Tillokerk prijkt een van de weinige beelden van Sint-Tillo in onze stad.
Het beeld is van de hand van Jan Jakob Antoon Van Arendonck. Hij werd geboren in Antwerpen op 4 mei 1822 en was de zoon van Arnoldus Antoon en van Joanna Briers. Zijn vader was bakker en hij was voorbestemd om de zaak over te nemen. Maar weldra was het in de familiekring duidelijk dat zijn liefde bij het beeldhouwen lag. Hij schoolde zich bij in de Antwerpse Academie en volgde privéles bij de beeldhouwer Jean-Baptiste Peeters.
Tussen 1836 en 1844 werd hij jaarlijks onder de beste leerlingen van de klas gerekend.
Een jaar na het overlijden van zijn vader vestigde hij zich als beeldhouwer in Antwerpen en maakte verschillende beelden voor kerken in België en Nederland. Toen hij zich voorbereidde om deel te nemen aan de Prijs van Rome overleed zijn moeder en daardoor haakte hij af. In 1847 kreeg hij wellicht zijn grootste opdracht: een gedenkteken voor Jan Frans Willems in Boechout. Dit beeld kwam er een jaar later op het Kerkplein. Het bestond uit een praalgraf met het borstbeeld van Willems. Dit beeld verdween en werd vervangen door een ander. Eén van zijn vaste opdrachtgevers was de architect Minard uit Gent. In augustus 1849 kwam er een beeld van Ledeganck in Gent.
Van Arendonck huwde in 1853 met Theresia Isabella De Clerck en samen maken ze een reis doorheen Duitsland en Frankrijk.
Andere werken volgden: twee beelden op de voorgevel van het Sint-Ignatiusinstituut in Antwerpen (1856); een bas-reliëf voor de Finisterraekerk te Brussel (1857); het beeld ‘de Onbevlekte Ontvangenis’ voor de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal in Antwerpen (1858), enz..
Het Sint-Tillobeeld op de voorgevel van de Sint-Tillokerk in Izegem dateert uit 1861 en hij kreeg de opdracht van Pieter Croquison, de bouwmeester van de Sint-Tillokerk. Het beeld is 2,20 m hoog en de kerk betaalde er 474,38 fr. voor. Het weegt ongeveer 5 kg. en Mgr. Malou mocht het in 1861 inwijden.
Van Arendonck overleed in Mechelen op 9 maart 1881.
|