Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

nieuw nummer van Ten Mandere.

.

 

 

 

 

Eind april verschijnt het eerste nummer van jaargang 2023 van ons tijdschrift.
Er wordt aandacht besteed aan een van onze eerste Italiaanse inwijkelingen. Romolo Varutti was na zijn opleiding als mozaïeklegger uitgeweken naar ons land. Na een korte tussenstop in Tielt, belandt hij in onze stad en sindsdien zijn heel wat interieurs met zijn kunst verfraaid. Om het bij een voorbeeld te houden: de vloer van een stuk van Eperon d’Or is van zijn hand. Zijn realisaties werden door Lieve Vandenbussche onder de loep genomen. Bestuurslid Ann Lesage legde heel wat mooie creaties vast op de gevoelige plaat.
De Izegemse postzegelclub bestaat vijftig jaar. Officieel is het de ‘Koninklijke Vlaamse Bond voor Postzegelverzamelaars’. Bart Blomme nam het opzoekingswerk van Norbert Mommerency door en maakte er een mooi verhaal van. Norbert is al jaren lid van die postzegelclub en tevens de voorzitter. Deze club kon al heel wat filatelistische zaken op de markt brengen, waarmee Izegem werd gepromoot.
De laatste jaren werd al heel wat archeologisch onderzoek gedaan in Izegem. Wanneer er grondwerken worden uitgevoerd, is het zelfs verplicht. Kurt Himpe maakt een balans op van de voorbije jaren.
Soetkin Vanhauwaert schreef een bijdrage, gebaseerd op haar doctoraatswerk, rond de Sint-Jansverering in Kachtem. Met Kachtem Ommegang is het niet alleen kermis, maar nog steeds komen mensen ‘dienen’ in de kerk om gunsten te bekomen. Kinderen worden er nog steeds gezegend. Soetkin richt in haar studie haar blik op ‘het hoofd’ van Sint-Jan, een houten kop waar mensen de hand opleggen tijdens de Sint-Jansviering.
Om bij Kachtem te blijven: Onlangs zette de gemeenteraad het licht op groen om een oude kerkwegel voortaan ‘Winkelwegel’ te noemen. De ontstaansgeschiedenis van deze Kachtemse voetweg wordt door Jacques Viaene in een juist perspectief geplaatst.
Geert Vermeersch herdenkt in zijn bijdrage twee Izegemse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog: Valère Rebry en Jan Lapeire.
Traditioneel wordt het eerste nummer afgesloten met een terugblik van de actualiteit van het voorbije jaar. Ook dit keer verzorgde Kurt Himpe deze bijdrage.