Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

boek 50 jaar watersport Izegem

 

 

 

Halfweg januari verscheen het boek ‘50 jaar watersport Izegem’.
De geschiedenis van Izegemse Watersportvereniging begint in 1973. De stichters waren Lucien Callebert, Dirk Decoopman, Paul Behaeghe en Freddy Wylein. Men startte aan de centrale brug in het centrum van Izegem, maar al vlug werd verhuisd naar ‘het oude sas’ in de deelgemeente Kachtem. Daar werd ook de eerste aanlegsteiger geplaatst.
Door de verbreding van het kanaal moest men opnieuw verhuizen en nu kwam er naast twee haventjes ook een modern clubhuis. Dit gebouw is eigendom van IVW en in 2018 onderging het een grondige renovatie.
De club is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste clubs in Vlaanderen. Het ledenaantal bedraagt momenteel een 250-tal leden. In de loop der jaren groeide de watersport van een vrij elitair gebeuren tot een recreatieve sport voor het grote publiek. Niet iedereen koopt een boot, maar sinds 1982 bezit de club een clubboot, zodat een ruimer publiek op een actieve manier kan kennismaken met deze sport.
In het boek komen heel wat activiteiten voor die de club in de afgelopen vijftig jaar georganiseerd heeft. Denken we maar aan de jaarlijkse waterskishow. Sinds de jaren ’90 is het wakeboarden een populaire sport. Izegemnaar Michael Callebert heeft in die discipline heel wat titels op zijn naam staan.

Het boek kost 20 euro en in 185 blz. komen heel wat anekdotes aan bod. Het geheel is overvloedig geïllustreerd. Wie het boek in zijn bezit wenst te hebben, kan contact opnemen met Jose Bilcke via mail.