Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ons 185ste Ten Mandere-nummer verscheen onlangs

 

 

Reeds heel wat abonnees ontvingen het recente Ten Mandere-nummer in hun brievenbus.
In een eerste bijdrage heeft Soetkin Vanhauwaert het over het Sint-Janshoofd van Kachtem.
Jaarlijks worden gelovigen in Kachtem gezegend met deze relikwiehouder tijdens Kachtem Ommegang. In haar studie wijst Soetkin op het aloude gebruik van dit houten hoofd en kan zij aantonen dat dit hoofd ooit een reliekhouder was. De verwijzing naar de eeuwenoude Sint-Jansverering is dan ook nooit ver weg.
Geert Vermeersch belicht in zijn bijdrage twee Izegemnaren die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten aan het front: Jan Lapeire en Valère Rebry. Jan Lapeire werd getroffen door een geweerkogel en overleed in het hospitaal l’Ocean in De Panne. Borstelmaker Valère Rebry werd dodelijk getroffen in de Dodengang in Diksmuide.
Recent keurde de Izegemse gemeenteraad een nieuwe straatnaam goed: Winkelwegel. Deze voetweg, bekend als voetweg nr. 31, ligt in Kachtem en wordt vooral gebruikt door leerlingen van de Kachtemse basisschool. Jacques Viaene bestudeerde de geschiedenis van deze weg en vergeleek die daarbij met enkele andere Kachtemse voetwegen.
Lieve Vandenbussche nam de Emelgemse familie Romolo, met Italiaanse roots onder de loupe. De werkhuizen Romolo waren een bekend handelsmerk tot ver buiten Izegem.
Bestuurslid Ann Lesage illustreerde deze bijdrage met tal van foto’s in kleur, zodat de verschillende mozaïekstukken tot een goed recht kwamen.
De Izegemse Koninklijke Vlaamse Bond van Postzegelverzamelaars vierde dit jaar zijn gouden jubileum. Aan de hand van historische documenten, verzameld door de voorzitter Norbert Mommerency, maakte TM-bestuurslid Bart Blomme een boeiende bijdrage waarin het wel en wee van de club wordt beschreven. Terecht mag men de club beschouwen als een promotieteam van Izegem en dit door de talrijke uitgaven van ‘Izegemse’ postzegels en speciale afstempelingen.
Kurt Himpe geeft ons een overzicht van de voorbije archeologische opgravingen die in Izegem plaats vonden. Niet alleen de buurt van de Hondekensmolenstraat staat in de kijker. Er is ook aandacht voor de opgravingen in de Mentenhoekstraat, de Blekerijstraat en de Lendeleedsestraat.
Traditiegetrouw wordt het eerste nummer van een nieuwe jaargang afgesloten met de reeks Actueeltjes. Ook dit keer verzorgde Kurt Himpe de inhoud.  We merken in deze rubriek dat corona het bloeiend cultureel leven van Izegem niet klein gekregen heeft, en dat gevestigde verenigingen stilaan talrijke activiteiten terug kunnen aanbieden.

Het tijdschrift telt telkens minimum 56 blz. en is te verkrijgen door overschrijving van 20 euro of 25 euro (erelid, met vermelding in elk nummer) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. Michelle Brichot, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2023.