Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Broederschap der Bermhertigheijd ‘de Tobiassen’

 

 

 

 

De stoffelijke overschotten van de arme mensen werden door de Tobiassen ten grave gedragen. ‘Het Broederschap der Bermhertigheijd schuylende onder den standaert van den H. Tobias’ werd opgericht in de 18de eeuw. Het eerste lid, ingeschreven in het oudste register was François Antoine Samyn in 1743. Het register start met het oudste reglement van de Tobiassen en dateert van 4 oktober 1742.
Het oudste register, opgemaakt tussen 1742 en 1850 wordt hier gepubliceerd. Men vindt er 721 namen in terug. Soms worden namen twee- of driemaal vermeld, wanneer men een andere functie kreeg.
In een eerste jaarlijkse vergadering (13 november 1744) werd een bestuur samengesteld:
president werd François Ignatius Strobbe, Martinus Verduyn werd ontvanger en Maximiliaan Clement griffier. Twee sorgers moesten instaan voor het begeleiden van de lijkkist: Judocus Lefebvre en Judocus De Rijckere.
Jaarlijks was er rond 13 november een algemene vergadering waarbij nieuwe leden werden geïntroduceerd of waarbij het bestuur werd gewijzigd.
Leden betaalden een lidgeld en zo kon men de armen begraven.
In 1853 kwam er een nieuw reglement en werd er een nieuw register aangelegd. Het eerste lid werd Joseph van Huerne de Puyenbeke. President was toen J. F. Vandaele, de ontvanger B. Van Den Bulcke en de griffier A. Vandoorne.
Het Broederschap verdween na 1931.