Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Heemkring Ten Mandere – Izegem: erfgoedcafé Constant Vandemoortele,
pionier van de oliefabriek Vandemoortele

     

 

 

 

In 1899 richtte Constant Vandemoortele samen met zijn zoon Adhemar de eerste oliefabriek op in Izegem. Er waren toen al enkele olieslagers (molenaars), maar Vandemoortele richtte een fabriek op aan de Zuidkaai. Er werd toen alleen maar lijnzaad en koolzaad verwerkt.
De zonen Adhemar en Edgard namen in 1912 de fabriek over en stichtten de ‘Société en nom collectif Adhémar et Edgard Vandemoortele’. Door ontmanteling tijdens de Eerste Wereldoorlog en de opgelopen oorlogsschade begon men in 1919 met een totaal nieuwe perserij. Tot 1934 beperkte de activiteit zich tot het verwerken van lijnzaad en koolzaad. In 1934 importeerden ze voor de eerste keer soyabonen en maakten ze soyakoeken als veevoeder.
Langzaamaan evolueerde de productie in een nieuwe richting: het fabriceren van eetbare oliën. Er kwam dan ook een nieuwe olieraffinaderij in 1956. Vlak vóór de Tweede Wereldoorlog verzekerde de firma reeds 20 % van de totale Belgische productie van tafelolie. Ook de Tweede Wereldoorlog verhinderde de expansie van het bedrijf.
In 1950 werd een distillatie-inrichting voor vetzuren aangekocht en enkele tijd daarna ook vervolledigd door een inrichting voor glycerine. Door de overname van het Lierse bedrijf Albers kon Vandemoortele margarine (Brabantia) produceren. Het werd een succes en andere margarinemerken volgden.
Doorheen de jaren kwamen er ook andere producten bij. Wie herinnert zich de Samo chips niet?
Het bleef niet bij de Izegemse vestiging. Stilaan werd de firma Vandemoortele een wereldspeler.

Over dit bedrijf en haar stichter kan je meer vernemen op het jaarlijks erfgoedcafé, ingericht door Heemkring Ten Mandere en de Vrienden van de Izegemse Musea.

Leden van onze heemkring worden dan ook uitgenodigd op dinsdag 10 oktober 2023 om 19 uur op de Site Vandemoortele, Prins Albertlaan 12 Izegem.
Op het programma:
Lezing door Hilde Colpaert
Toespraak door Jean Vandemoortele, voorzitter van de Raad van Bestuur Groep Vandemoortele

Nadien laat het bedrijf ons genieten van een drankje en proevertjes uit hun gamma van bakkerijproducten.
De deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht.
Inschrijven doet u met dit formulier.