Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Nieuw Ten Mandere-nummer: De Izegemse wagenmakers

 

 

     

 

 

 

 

Na drie jaar onderzoek verschijnt de studie over de Izegemse wagenmakers van de hand van onze ondervoorzitter Bart Blomme.
Dit wordt meteen ook het tweede nummer van ons Ten Mandere-tijdschrift.
In dit werk komen niet minder dan 41 Izegemse wagenmakers aan bod. De vroegste wagenmakers werden in de 17de eeuw gesitueerd in het toenmalig centrum, de markten en de Marktstraat. Gaandeweg vinden we de volgende wagenmakers meer en meer op de uitvalswegen van onze stad terug: de Abeele, de Kortrijksestraat, Bosmolens,…
Er waren ook wagenmakers in Kachtem en Emelgem. Een tweetal cafés met naam ‘de Wagenmakerij’ verwijzen nog naar de vroegere bewoners.
Een wagenmakerij is ook meestal terug te vinden in de buurt van een smidse. Dat was belangrijk bij het vervaardigen van een karrenwiel.
Wie belangstelling heeft voor dit nummer, kan zich abonneren op ons tijdschrift door overschrijving van 20 euro of 25 euro (erelid, met vermelding in elk nummer) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. Michelle Brichot, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2023.
Dan krijgt u ook het eerste nummer van deze jaargang.